Også i det største suv-segmentet er de ladbare hybridene i ferd med å returnere, etter at overgangen til nye og strengere målemetoder for utslipp har gjort tilgangen til modeller fra en rekke merker begrenset.
DN har akkurat testet BMW X5 xDrive45e, og den nye generasjonen ladbar hybrid høstet velfortjent ros for å være en langt bedre bil enn forgjengeren.
Nå kommer straks konkurrenter fra både Mercedes-Benz og Audi på banen med sine alternativer. Mercedes med sin nye generasjon GLE med navnet 350 de 4Matic kommer i januar, og skal ifølge produsenten sette en ny standard i klassen med 99 kilometer elektrisk rekkevidde.
Den dramatiske økningen i rekkevidde fra forgjengeren skyldes at batterikapasiteten er på 31,2 kWh. Det er bedre enn alle andre ladbare hybrider i denne klassen, og omkring syv kWh mer enn i BMW X5. Det fører også til lavt forbruk og utslipp. Mercedes oppgir et CO2-utslipp på mellom 18 og 28 gram per kilometer.
Fra bensin til diesel
Samtidig har Mercedes skiftet ut forbrenningsmotoren som før var en sekssylindret bensinmotor med en dieselmotor med fire sylindere og to liters volum. Samlet effekt er oppgitt til 320 hestekrefter og 700 newtonmeter dreiemoment. Null til 100 km/t går på 6,8 sekunder, så den er i en annen og litt tregere liga enn BMW X5 med sine 394 hestekrefter og null til 100 km/t på 5,6 sekunder. Mercedes GLEs ladbare hybrid starter på 832.000 kroner, som er omtrent 10.000 kroner billigere enn konkurrenten fra BMW.
– Det er sjelden vi opplever så stor pågang og interesse for en ny modell, som vi har gjort med ladbare GLE. Vi har jobbet lenge for å kunne presentere dette for norske kunder og jeg tror prisene vil sjokkere mange, i positiv forstand, sier Kjetil Myhre, direktør Mercedes-Benz Personbil hos Bertel O. Steen.
Fra diesel til bensin
Der Mercedes har gått fra bensin til diesel, velger konkurrenten Audi å gå andre veien. Den nye generasjonen ladbar hybrid av luksussuven Q7 får nemlig en V6-bensinmotor og navnet Q7 TFSI e quattro.
Da den ladbare versjonen av Q7 kom i 2016 var den en av de mest effektive og beste ladbare luksussuvene på markedet.
En av grunnene var at den hadde et batteri på 17,3 kWh, som ga den en rekkevidde på drøye fem mil etter datidens målemetoder. Dessverre har Audi ikke økt kapasiteten på batteriet. Det gjør at rekkevidden nå er oppgitt til opp til 43 kilometer.
Bilen kommer i to ulike effektversjoner, der den kraftigste har en samlet effekt på 456 hestekrefter og gjør null til 100 km/t på 5,7 sekunder. Den noe svakere versjonen har en samlet effekt på 381 hestekrefter og bruker to tideler lengre tid på samme øvelse. Forbrukstallene for de to modellene er like på mellom 0,28 til 0,3 liter på milen. Norske priser er ennå ikke kunngjort.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.