I 2009 lanserte det indiske storselskapet Tata verdens billigste bil – minibilen Nano – med brask og bram.
Prisen i India ved lansering var helt nede i 100.000 rupi (rundt 12.000 kroner), og målgruppen var først og fremst den voksende middelklassen i landet.
For pengene fikk man en fireseters bil som var 1,5 meter bred og 3,1 meter lang, med to sylinders bensinmotor på 33 hestekrefter og toppfart i overkant av 100 km/t.
Men nå rundt ti år senere er eventyret trolig slutt.
Produksjonen av Tata Nano har nemlig kollapset fullstendig. I juni forlot én enslig ny bil fabrikken, mot 275 i samme måned i fjor, og selskapet selv erkjenner at det ikke er mulig å produsere bilen i sin nåværende form utover 2019, skriver Bloomberg-blogger Anjani Trivedi og The Economic Times.
I forkant av lanseringen av Tata Nano i 2009 var tonen en annen.
–Nano-bilen viser vår kraft til å bryte konvensjonelle barrierer. Denne bilen er blitt vurdert som umulig å lage, men Nano-teamet har vist verden at det går, sa Tata-konsernets styreleder den gang.
Problemer i kø
Tata hadde planer om en årlig produksjon av 250.000 biler, og mange spådde derfor den minimalistiske bilen en lys fremtid.
Men det tok ikke lang tid før problemene meldte seg. Forsinkelser med å få i gang produksjonen resulterte i at det bare ble produsert 50.000 biler det første året.
Men interessen for bilen kjølnet raskt, blant annet på grunn av at de tidlige årsmodellene hadde en tendens til å ta fyr. Flere kjøpere erfarte at deres splitter nye bil tok fyr allerede på vei hjem fra bilforhandleren.
Feilen med at bilene tok fyr ble rettet, biler som allerede var solgt ble ikke tilbakekalt, noe som ytterligere forverret et allerede frynsete rykte. Det medførte at det frem til 2013 bare hadde blitt produsert 230.000 Tata Nano, det vil si godt under det opprinnelige målet for ett års produksjon.
Men nådestøtet for Tata Nano kom trolig året etter når den tyske bilistorganisasjonen ADAC kollisjonstestet Tata Nano etter Euro-NCAP-kravene. Resultatet ble katastrofalt, og bilen fikk blant annet null (!) stjerner for passasjersikkerhet.
I fjor stoppet produksjonen på stusslige 3000 eksemplarer. Neste år kan det bli null.(Vilkår)