Sent onsdag norsk tid slapp Tesla Inc. sitt kvartalsresultat for andre kvartal i år, og tallene var noe dårligere enn forventet.

Selskapet tapte 3,06 dollar per aksje. Finansverktøyet FactSet forventet et tap på 2,88 dollar per aksje, og en økt omsetning på 3,99 milliarder dollar, mot 2,79 milliarder dollar samme periode året før. Den faktiske omsetningen havnet på fire milliarder.

Tesla-aksjen steg 9,3 prosent i etterhandelen på Nasdaq-børsen etter at selskapet presenterte gode utsikter for tredje og fjerde kvartal.

Tap før skatt havnet på 728 millioner dollar mot 779 millioner første kvartal.

Marketwatch stilte i forkant spørsmål ved hvorvidt Elon Musks utbrudd mot analytikere, medier, kritikere og andre var et dårlig tegn. Tesla-sjefen var svært krass da de forrige kvartalsresultatene ble offentliggjort, og gjorde seg upopulær etter et uheldig pedofiliutspill på Twitter.

Analytikere har tidligere vært spent på å se forventningen til tredje kvartals kontantstrøm, ettersom Musk har annonsert at de forventer den å være positiv. Tidligere denne sommeren ble det kjent at Tesla har bedt om en tilbakebetaling fra sine underleverandører i etterkant av levering for å få en høyere margin.

Bruttomargin på produserte biler steg fra 18,8 prosent i første kvartal til 21,0 prosent i andre. Bruttomarginene på Model 3 ble så vidt positive, og selskapet forventer at dette skal øke til 15 prosent tredje kvartal.

Ny rekord i produksjon

Tesla har tidligere gått ut med produksjons og leveringstallene for andre kvartal. Oversikten viser at selskapet produserte 53.339 biler og leverte totalt 40.740, hvorav:

  • 18.440 Model 3
  • 10.930 Model S
  • 11.370 Model X

Leveringstallet på Model 3 ble noe lavere enn konsensus, som førte til at analytikere hos Goldman Sachs holdt sin anbefaling på selg, skriver Marketwatch.

Produksjonstallet var en ny rekord for selskapet – i andre kvartal i fjor produserte selskapet bare 22.000 biler. Tidligere i sommer annonserte de at de var kommet opp på 5.000 produserte Model 3 i uken. Ifølge Bloombergs estimater produseres det nå 4.385 Model 3 i uken. Tesla satser nå på å produsere 6.000 i uken, og håper øke til 10.000 innen utgangen av 2018.

Tidlige resultater indikerer at konverteringen fra prøvekjøring til kjøp skjer raskere for Model 3 enn Model S, noe selskapet mener vil bety at ukentlige bestillinger kommer til å vokse betraktelig de neste månedene.

Selskapet uttaler også de produserer flere batterier sett i forhold til kWh enn alle andre bilprodusenter kombinert.

Skal bruke 41 milliarder i Kina

Onsdag ble det kjent at Tesla planlegger å bruke 40,8 milliarder kroner på sin kommende fabrikk i Shanghai.

Fabrikken skal produsere Model 3 som skal være operativ innen 2020 ifølge Tesla. Årlig vil fabrikken produsere 500.000 biler. I år har selskapet produsert omkring 88 tusen biler.

Dette skjer samtidig som handelskrigen mellom USA og Kina trappes opp. Selskapet vurderer å samle midler i Kina for å finansiere deler av prosjektet, forteller en kilde til Bloomberg. Det blir imidlertid klart at salg i Kina kommer til å lide som følge av handelskrigen.

– Mens toll på import av kjøretøy til Kina har sunket til 15 prosent, har den for import fra USA økt til 40. Som et resultat av det er vi blitt nødt til å justere prisene i Kina for å balansere ut denne kostnaden. Dette vil sannsynligvis ha negativ effekt på volum i Kina på kort sikt, sier selskapet.

Byggingen av fabrikken, som kalles Gigafactory 3, forventes å begynne i 2019. Produksjon forventes å starte i løpet av tre år, med produksjonsrate på 250.000 biler i året, med sikte på 500.000.(Vilkår)

Det er lov å gjøre feil
Per Sandberg må levere inn telefonene og annet til gjennomsøking.
01:40
Publisert: