Tesla har solgt 16.000 biler i det norske markedet de siste to og et halvt årene. Nå er verkstedkapasiteten sprengt og det hoper seg opp med biler som venter på reparasjon.

På en nedlagt godsterminal på Karihaugen langs E6 ut av Oslo står Teslaer på rekke og rad. Noen av dem er nye uregistrerte biler, men mange av dem er biler som venter på reparasjon.

DN har snakket med flere Tesla-eiere som venter utålmodig på å få bilen tilbake fra verksted. Før jul bestilte Petter Normann (52) en helt ny Tesla.

– Jeg har ikke sett bilen min på flere måneder. Kundeservice er et fremmedord hos Tesla etter at kontrakten var underskrevet, sier Normann som fikk bilen tauet inn til Karihaugen.

Da han skulle sette seg i bilen på Gardermoen, nektet bilen å åpne seg. Det var starten på en lang frustrasjonsperiode.

– Da bilen stoppet, satt jeg i telefonkø i 50 minutter før jeg fikk svar fra en engelsktalende. Jeg har ikke noe sted å kontakte og får ikke svar på eposter.

Først fikk han opplyst at de manglet deler, men nå er det et helt annet problem som gjør at bilen er blitt stående på Karihaugen utenfor Oslo siden inntauingen.

– Det er feil på bilen som de ikke forstår. Jeg kan ikke leve med å ha en bil der importøren ikke vet hva som foregår. Bilen har jeg ikke sett noe til siden 5. mai, sier han.

Nå ønsker han å bytte problembilen med en helt ny bil.

– Nå vil jeg vurdere å søke juridisk hjelp, sier Normann.

Nå diskuterer Tesla-eiere, som er kjent for å være svært lojale tilhengere av den hurtigvoksende elbilprodusenten, vedlikeholdsproblemene på flere nettforum. Flere beskriver ventetider på verksted på et halvt år, mens enkelte forteller om ett års ventetid.

Parkeringsplassen på Karihaugen fungerer mest som et mottak for biler, mens reparasjonene inntil videre utføres på de andre Tesla-verkstedene.
Parkeringsplassen på Karihaugen fungerer mest som et mottak for biler, mens reparasjonene inntil videre utføres på de andre Tesla-verkstedene. (Foto: Fartein Rudjord)

Erkjennelse fra Musk

Serviceproblemene er blitt så store at Elon Musk nylig valgte å rykke ut på Twitter, som DN har omtalt. Også VG/Tek.no omtalte Teslas serviceproblemer søndag.

– Nordmenn har all grunn til å være misfornøyde med Tesla. Vi har problemer med å utvide serviceverkstedene, spesielt i Oslo, erkjente Musk på Twitter.

Han fortalte samtidig at Tesla nå forsøker å få godkjennelse for at servicebiler skal kunne kjøre ut til kunder for å gjøre enklere service.

På Karihaugen står noen titall biler parkert. Planen er at den store godsterminalen skal bli Teslas fremtidige serviceanlegg i Oslo, men inntil videre fraktes bilene herfra til de andre verkstedene.

På Tesla-appen har Normann fulgt med på bilens bevegelser. Han sier den har vært flyttet frem og tilbake på parkeringsplassen på Karihaugen og vært en tur inne til verkstedet på Grorud noen kilometer unna.

Droppet bilferie

Kjetil Arve Dahle fra Sarpsborg hadde hatt sin Tesla i bare et par uker før den måtte på verksted.

– Det verste er at vi ikke har fått tilbakemeldinger, sier Dahle som kjøpte bilen brukt i april og har hatt den på verksted siden begynnelsen av mai på grunn av en feil med hjulopphenget.

Den eneste beskjeden han har fått er at verkstedet fortsatt venter på deler. Nå har han måttet forandre den opprinnelige planen om å dra på bilferie med sin nye bil.

– Jeg orker ikke å kjøre rundt med leiebilen vi har fått. Jeg har hørt at det har vært en del feil på Teslaene, men det var surt å få problemer etter bare to uker, sier Dahle.

Utlevering av tusenvis av nye biler har satt kapasiteten til Tesla på prøve. Her er anlegget på Grorud.
Utlevering av tusenvis av nye biler har satt kapasiteten til Tesla på prøve. Her er anlegget på Grorud. (Foto: Fartein Rudjord)

70 prosent flere biler

Tesla har startet produksjonen av Model 3, også kalt folke-Teslaen, som er ventet å øke presset på forhandlerne ytterligere.

Tesla Norge opplyser at de jobber kontinuerlig med å øke kapasiteten og svarer slik på kritikken:

– Den store interessen for elektriske familiebiler har ført til en sterk økning i antall Teslaer på veien den siste tiden. Kundene er våre ambassadører, og kundetilfredshet er derfor viktig for Tesla. Vi jobber hardt for å øke servicekapasiteten. Hittil i år har vi økt servicebemanningen med 30 prosent sammenlignet med fjoråret, noe som allerede har gitt en betydelig økning i kapasiteten. Vi har omfattende planer for å fortsette veksten, inkludert å få inn flere Mobile Service-kjøretøy, introdusere ekstra skift på utvalgte lokasjoner, og åpne et nytt stort servicesenter i Oslo-området i løpet av året, svarer kommunikasjonsrådgiver Nora Wisløff Egenæs i Tesla.

Hun henviser til Teslas resultat på Norsk Kundebarometer 2018 der produsenten er helt i toppsjiktet.

I februar lovet Tesla 300 nye servicemedarbeidere i Norge. Nå ligger det over hundre utlyste Tesla-stillinger på Finn.no.

Norge er blitt et viktig marked for Tesla. Den amerikanske elbilprodusenten var landets syvende største bilmerke i juni med 1100 solgte biler. Hittil i år ligger salget 70 prosent over fjoråret.

Ond sirkel

Interesseorganisasjonen Tesla Owners Club Norway var nylig i møte med Tesla der det ble uttrykt bekymring på vegne av medlemmene.

– Tesla har vært åpne om problemene, og de er smertelig klar over situasjonen. De gjør alt de kan for å komme kundene i møte, sier styreleder Satheesh Varadharajan.

Som de viktigste tiltakene har Tesla spesielt trukket frem forsterket kapasitet på kundesenteret og innfasing det nye anlegget på Karihaugen.

– De skalerer opp for å ta unna trykket. Det har tatt tid før anlegget på Karihaugen har fått alle godkjennelser på plass, og nå skal dette være i orden. Det tar fortsatt tid før nytt personell er på plass.

– Det er over 26.000 Tesla-eiere i Norge. For majoriteten er dette et ikke-tema. For dem som er rammet er dette et helt reelt problem, og Tesla jobber på spreng, sier han.

Varadharajan mener at de høye utleveringstallene av nye biler i perioder går utover servicefunksjonen.

– Teslas har hatt en ekstrem bilvekst, og det er blitt en ond sirkel, sier han.

Ved Teslas anlegg på Rud i Bærum står bilene tett ved inngangen.
Ved Teslas anlegg på Rud i Bærum står bilene tett ved inngangen. (Foto: Gorm K. Gaare)

Ble tilbudt serviceavtale

Mange av de berørte Tesla-eierne kjører nå rundt i leiebiler. Petter Normann begynner ofte på jobb klokken 05 om morgen og er helt avhengig av bil. Så langt har Teslaen stått på verksted over 40 prosent av tiden han har eid den.

– I går fikk jeg en telefon fra Tesla der de ringte og la seg flate, og de kom med et tilbud om en fireårs serviceavtale som jeg ellers kunne kjøpt for 15.000 kroner. Det er en liten kompensasjon. Jeg vet ikke engang om jeg har fått tilbake bilen om fire år, sier han.

Kostnaden med leiebil har kommet opp i 50.000 kroner og er så langt dekket, men ikke bekreftet hva som skjer med fremtidige.

Han anslår verditapet på bilen som betydelig siden han er forpliktet til å opplyse om verkstedsoppholdet til ny kjøper.

Planen var å redusere reisekostnader mellom Bærum og arbeidsstedet Gardermoen.

– Jeg har vært fornøyd med bilen, men ikke imponert, helt til den stoppet. Jeg hadde heller valgt bensinbil hvis jeg visste at elbilprodusenten leverte noe som ikke var til å leve med.(Vilkår)

FpU-lederen til Siv Jensen: Kutt i sykelønnsordningen!
Se ungdomspartiets videobrev til Frp leder Siv Jensen.
00:36
Publisert: