Mandag steg Tesla-aksjen fem prosent på den amerikanske børsen rett etter åpning. Aksjen er nå opp mer enn seks prosent, til 507 dollar.

Det skjer etter at selskapet har lagt gode børs-måneder bak seg, hvor aksjen har mer enn doblet seg over de siste tre månedene.

Det er første gang aksjen runder 500 dollar - altså rundt 4450 norske kroner etter dagens kurs. Det gir selskapet en verdi på rundt 90 milliarder dollar - altså rundt 801 milliarder norske kroner. Med det er Tesla mer verdt enn bilprodusentgigantene General Motors og Ford kombinert.

Kan utløse giga-bonus

De gode resultatene for Tesla kan få stor betydning for lommeboka til Tesla-gründer Elon Musk - spesielt hvis de gode nyhetene fortsetter.

I 2018 fikk han en ny avlønningspakke med Tesla. I den får Tesla-toppen ingenting i ordinær lønn, men kan få gigantiske aksjepakker dersom selskapet vokser videre og tjener penger, samtidig som aksjen skyter til værs. Avtalen løper over 10 år.

Dersom selskapet ikke hadde øker i verdi, er ikke Musk garantert noen form for lønn.

Pakken er i tolv trinn, der Elon Musk får opsjoner som tilsvarer én prosent av antall aksjer i selskapet i hvert trinn. For at hvert trinn gir uttelling må Tesla både stige i kurs på børsen, samtidig som minst et av lønnsomhets- og vekstmålene nås.

Nå nærmer Musk seg kravene i første trinn, som innebærer at selskapet må nå en samlet børsverdi på 100 milliarder dollar, samt enten ha kvartalsvise inntekter på 20 milliarder dollar eller et justert driftsresultat på 1,5 milliarder dollar. For at markedsverdimålet skal innfris må verdien være i snitt 100 milliarder dollar over seks måneder.

Dersom Elon Musk innfrir første trinn, får han 1,7 millioner aksjer i Tesla. Med en verdi på 500 dollar per aksje, vil det på papiret gi ham 850 millioner dollar - altså rundt 7,5 milliarder kroner.

I det best tenkelige scenarioet for Musk, kan han på ti år få aksjer tilsvarende 12 prosent av selskapet gjennom bonusavtalen. Han sitter i dag på rundt 22 prosent.

Dersom Tesla oppnår alle målene i planen, inklusive å nå en markedsverdi på mer enn 650 milliarder dollar, vil det gi en gigantisk bonus for Musk.

Tildelingen på én prosent av aksjene i året i tolv år vil (avhengig av eventuelle kapitalendringer) gi ham om en uttelling som tilsvarer om lag 12 prosent av aksjene om ti år. Med en markedsverdi på det tidspunktet på 650 milliarder dollar, slik bonusplanen krever, utgjør det 78 milliarder dollar, eller rundt 694 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Økte levering med 50 prosent

Flere hendelser har bidratt til at Tesla-aksjen har skutt fart den siste tiden, skriver CNBC.

I oktober offentliggjorde de overraskende gode resultater for tredje kvartal 2019. Da var aksjen verdt «skarve» 250 dollar - 2225 norske kroner. Selskapet gikk også gått inn i det kinesiske bilmarkedet i slutten av 2019, og har økt produksjonen sin til over 1000 biler i uken.Ifølge Bloomberg har det også hjulpet på at kinesiske myndigheter har signalisert at de ikke skal fortsette å kutte i elbil-subsidier i samme takt som de har gjort så langt.

Investeringsbanken Oppenheimer & Co oppjusterte nylig kursmålet for Tesla fra 385 dollar til 612 dollar, ifølge Bloomberg.

Leveransetallene for fjerde kvartal 2019 ble også publisert forrige uke, der det ble klart at de har levert 112.000 biler i årets siste kvartal. Til sammen har Tesla lever over 50 prosent flere biler enn i 2018, med 367.500 leveranser i 2019.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.