Analytikerne mener Tesla-sjef Elon Musk gambler på suksess når produksjonen av den lenge varslede «Model 3» settes i produksjon til sommeren, skriver MarketWatch.com.

Onsdag etter børsslutt i USA ble det kjent at Tesla ville hente inn 1,15 milliarder dollar i markedet, omkring ti milliarder kroner. Det vil bli for lite, mener flere meglerhus, som er bekymret for at Musk må tilbake i markedet for å hente mer penger.

Skeptisk

Tallknuserne i Deutsche Bank og UBS er blant disse.

UBS hadde ventet at Tesla ville hente inn mellom én til to milliarder dollar og mener kapitalinnhentingen ikke er stor nok til å «fullt ut adressere likviditetsbekymringene». Spesielt dersom Model 3-produksjonen blir forsinket, mener meglerhuset.

Tesla-aksjen steg i etterbørshandelen onsdag, og var svakt opp på Nasdaq torsdag.

«Aksjen stiger ettersom investorene ventet en større kapitalinnhenting. Likviditet og kontantforbruk forblir imidlertid avgjørende for risikoen på kort sikt, og investorene kan begynne og bli bekymret for ytterligere kapitalbehov, ettersom dette er andre gang på et år dette skjer», skriver UBS i en oppdatering, ifølge MarketWatch.

Noe mer

Tesla sa onsdag at selskapet planla å utstede nye ordinære aksjer for 250 millioner dollar, og et senior konvertibelt obligasjonslån på 750 millioner dollar.

Målet var at det skal innbringe rundt 1,15 milliarder dollar, inkludert tilretteleggeropsjoner (underwriter).

Tesla skal imidlertid å ha solgt aksjer for 262 dollar stykket, og mottar bruttoproveny på 350 millioner dollar, melder USA Today fredag, som viser til dokumenter registert ved finanstilsynet SEC.

Selskapet har også utstedt konvertible obligasjoner for 850 millioner dollar. Dermed er kapitalinnhentingen på omkring 1,2 milliarder dollar. Dette kan stige til 1,4 milliarder dollar dersom tilretteleggerne Goldman Sachs, Deutsche Bank, Citigroup, Morgan Stanley, Merrill Lynch og Credit Suisse utøver sine opsjoner.

Som ventet kjøpte også Musk aksjer for 25 millioner dollar, fremgår det.

– Viser tiltro

Meglerhuset Baird, som har Tesla som en av sine sterkeste kjøpsanbefalinger for 2017, er ikke bekymret for at Tesla må i markedet på ny.

«Pessimistene vil trolig si at transaksjonen er for liten, selv om vi mener denne handlingen viser selskapets tiltro til Model 3-tidsplanen», skriver Baird i en oppdatering, ifølge MarketWatch.

Her er Model 3 – Teslas nye billigbil
Planen til selskapet er at el-bilen skal være så billig at den blir tilgjengelig for folk flest. Prisen i USA vil bli 35 000 dollar, men det er ennå ikke klart hvor mye den vil koste i Norge.
00:56
Publisert:

400.000 bestilte

Tesla er i rute for å begynne produksjonen av Model i juli, og venter å kunne øke takten til 5000 biler i uken ved utgangen av året. I første omgang vil ansatte i Tesla og SpaceX nyte godt av dette, deretter de mer enn 400.000 som har forhåndsbestilt bilen.

Den massive forhåndsinteressen fikk Tesla-sjefen til å sette fart på byggingen av produksjonslinjen, og Model 3 kan bli den første bilen som Tesla faktisk leverer på tiden som lovet.

Tidligere i år ble produksjonen av luksussedanen Model S, og SUVen Model X, pauset i én uke for å gjøre tilpasninger til Model 3-produksjon.

Foreløpig har ikke Tesla åpnet for konfigurasjon av bilen, men bilen kan forhåndsbestilles mot et fritt gjenkallelig depositum på 10.000 kroner. Endelige detaljer er ikke kjent, men bilen er lovet en utgangspris på 35.000 dollar og ha en rekkevidde på minst 350 kilometer på full lading.

Her presenterer Elon Musk sin nye elbil
Tesla-sjefen viste frem sin nye volummodell Model 3 for første gang.
22:43
Publisert:

Reduserer risiko

Tesla uttalte onsdag at kapitalinnsprøytningen ble gjort for å styrke selskapet finansielt og for «ytterligere å redusere risikoen ved den raske skaleringen av virksomheten som følge av Model 3-lanseringen».

Under en telefonkonferanse med investorer etter at kapitalinnhentingen ble kjent onsdag, sa Musk også at Tesla må bli mer effektive i overlevering av de nye bilene. Han vil heller investere mer i dette enn i fysiske butikker.

– Vi trenger å levere tre til fire ganger så mange biler. Men vi ønsker ikke tre eller fire ganger så mange leveringssentre. Hvordan gjør vi leveringsprosessen mer strømlinjeformet, mindre papirarbeid, mindre byråkratisk og hvordan når vi folk godt i forveien med gode instruksjonsvideoer for bruk av bilen?

– Du vil faktisk være i stand til å leke med alle instruksjonene du trenger i din egen bil, sa Musk på telefonkonferansen, ifølge Electrek.co.

«Eller senere»

I forbindelse med resultatfremleggelsen per fjerde kvartal uttalte Tesla at selskapet var i rute for å skalere opp bilproduksjonen i andre halvår.

Det ble også varslet driftsinvesteringer på 2-2,5 milliarder dollar i forkant av lansering.

Tesla produserte tilsammen nær 84.000 biler av Model S og Model X i 2016, en oppgang på 64 prosent fra året før. Av disse ble i overkant av 76.000 overlevert kjøperne innen utgangen av året.

Legger man til grunn at Tesla når en ukentlig Model 3-produksjon på 5000 biler ved utløpet av 2017, vil Tesla-fabrikken pumpe ut 260.000 Model 3-enheter i året.

På Teslas norske nettsider heter det at «estimert levering for nye reservasjoner er medio 2018 eller senere».(Vilkår)

Porsche med plass
Porsche kommer med en Sport Turismo variant av Panamera som kombinerer tøff design med god plass.
00:47
Publisert: