32-åringen Randeep Hothi har nærmest gjort det til sitt livsverk å kritisere elbilprodusenten Tesla og grunnleggeren Elon Musk. Han er særlig aktiv på sosiale medier, og på Twitter omtaler han seg selv som «investigating/reporting on corporate fraud. Currently focusing on corporate wrongdoing and Tesla».

Hothi er en favoritt blant dem som tror Tesla vil mislykkes – og blant shortselgerne av Tesla-aksjer. Shortselgere inngår avtaler om å kjøpe og selge aksjer til en avtalt pris frem i tid, og de tjener typisk på at aksjekursen faller.

Tesla fikk nylig en domstol til å ilegge Hothi en rettslig ordre om å ikke nærme seg noen av deres fabrikker, butikker eller andre anlegg, etter påstander om ulovlig inntrengning på Teslas eiendom og trakassering av Tesla-ansatte.

Pengeinnsamling på rekordtid

Shortselgere av Tesla tok umiddelbart affære og startet pengeinnsamling på nett, såkalt crowdfunding. På to dager samlet de inn 90.000 dollar for å dekke Hothis advokatutgifter og for å holde ham ute av fengsel. Det tilsvarer nesten 800.000 kroner.

– Dette er en del av en verdensomspennende gjengjeldelse mot å stå opp mot makten med sannhet, sier Marc Cohodes til Financial Times.

Cohodes er blant de mest kjente og fremtredende shortselgere av Tesla-aksjer, og han sier at Musk snakker pent om ytringsfrihet helt til det rammer ham selv.

Anstrengt forhold

Musk er kjent for å slå hardt tilbake mot enhver form for kritikk, og ikke minst shortselgerne.

Shortselgerne har en åpenbar interesse av at det spres negativ blest rundt Tesla, fordi dette vanligvis umiddelbart senker aksjekursen til deres glede.

Kritikerne mener Musk ofte snakker opp – eller tvitrer opp – aksjekursen med grandiose og luftige planer. Samtidig sliter selskapet med leveransefrister, sikkerheten og store omskiftninger i styre og ledelse.

Store svingninger i aksjekursen har gjort Tesla til en favoritt blant shortselgere av aksjer de siste årene.

Tesla legger onsdag frem resultater for første kvartal.

Oppdatert artikkel: I en tidligere versjon skrev vi at Randeep Hothi ble arrestert. Det riktige er at han ble ilagt forbud mot å oppholde seg nærmere enn 100 fot fra Teslas fabrikk i Fremont eller selskapets ansatte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.