Den legendariske hedgefondforvalteren David Einhorn har lenge satset på trøbbel og nedtur for Elon Musk og elbilprodusenten Tesla. Det fortsetter investoren med, også etter at bilprodusenten har lovet nye modeller – og presentert det de selv mener er banebrytende selvkjørende teknologi – og forretningsmuligheter.

Tesla står foran «en endeløs rekke tap», sier han, og poengterer – som om det er nødvendig:

– Vi har et negativt syn på Tesla.

«Bemerkelsesverdig» svekkelse

Det var på en telefonkonferanse tirsdag ettermiddag forvalteren av Greenlight Capital-hedgefondet kom med nedsablingen av Tesla, ifølge Bloomberg News.

Greenlight, navngitt etter at Einhorn fikk «grønt lys» til å starte fondet av sin kone, har lenge vært short Tesla, altså forhåndssolgt aksjer i håp om å tjene penger om og når kursen faller.

– Vi mener aksjen er overvurdert og at risiko/avkastningsforholdet på langt sikt er tiltagende dårlig. Selskapets virksomhet har svekket seg bemerkelsesverdig.

Shorten har truffet, og Tesla-aksjen er ned 23 prosent så langt i år. Einhorn sier han regner med å tjene penger på posisjonen sin.

Tesla fikk i årets tre første måneder et underskudd på 668 millioner dollar, eller om lag seks milliarder kroner. En av årsakene var garantitrøbbel med de store S- og X-modellene.

På telefonkonferansen Bloomberg viser til tirsdag, uttalte Einhorn at han tror Tesla selv ble overrasket over sitt underskudd i første kvartal – etter at selskapet selv varslet at det ventet et overskudd så sent som i januar. Einhorn sier han ikke har tro på «folkemodellen» Tesla 3.

– De møter et etterspørselsstup både i den høye enden med modellene X og S, som kannibaliseres noe av Model 3, men også fra konkurrentene, sa Greenlight-forvalteren.

- Hestemøkk

Også mandag var Einhorn ute med tyn av Tesla, da han på en konferanse ifølge fjernsynskanalen CNBC uttalte at Tesla-topp Elon Musks uttalelser om selvkjørende Teslaer er «en haug med hestemøkk»

Mens Einhorn er short Tesla, men eier aksjer i blant annet den tradisjonelle bilprodusenten General Motors, en aksje som var blant vinnerne hans i første kvartal med en oppgang på 12 prosent.

Greenlights hovedfond, et såkalt long/short-fond, som både kan kjøpe aksjer og selge aksjer short, hadde sitt verste år noensinne i 2018 med et tap på 34 prosent. Fra nyttår til april er fondet opp nesten 19 prosent, ifølge Bloomberg. Det er mer enn den brede S&P 500-indeksen som er opp 15 prosent.

Einhorn ble berømt da han shortet aksjer i Lehman Brothers i 2007, i tro på at investeringsbanken satte med råtne eiendomsposisjoner. Han stilte også høylytte spørsmål til regnskapsføringen i banken og havnet i ordkrig med bankens ledelse. Straks etter meldte banken om store tap og året etter gikk banken konkurs. Han har også gått i strupen på andre kjente selskaper, som Apple og Microsoft.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.