I løpet av september ble det registrert 2004 nye biler fra den amerikanske elbilprodusenten Tesla i Norge. Det er ny rekord for én måned. 997 av dem var av Model X, mens de resterende 1007 var av Model S. Det viser nettsiden teslastats.no som fortløpende oppdateres mot motorvognregisteret. Av andre elbiler var det bare Volkswagen Golf som slo Model S med 15 biler. Samlet viser tallene at nær 5000 elbiler fikk norske skilter i september.

Samlet i år har også Tesla passert rekorden fra 2014 på 4040 registreringer. Mens det ennå er ett kvartal igjen av året, har Tesla-registreringene passert 4195 biler. Det er sannsynlig at registreringene i år vil passere 5000 biler med klar margin.

– Vi er glade for å se at både interessen for og kunnskapen om elektriske biler vokser raskt i Norge. Solid rekkevidde, praktiske løsninger og høy sikkerhet gjør at stadig flere velger Model S og Model X. Model S er tilgjengelig med opptil 632 km rekkevidde (NEDC), mens Model X har hengerfeste og kan konfigureres med sitteplass for opptil syv voksne, skriver kommunikasjonssjef Even Sandvold Roland i Tesla Motors Norway i en epost til DN.

Tesla Model S kan nå bestilles kun i firehjulsdreven versjon, som på dette bildet ser ut til å klare av snø relativt greit.
Tesla Model S kan nå bestilles kun i firehjulsdreven versjon, som på dette bildet ser ut til å klare av snø relativt greit. (Foto: Tesla)

Nytt rekordår

I 2016 omsatte Tesla Motors Norway for 2,9 milliarder kroner og satt igjen med et driftsresultat på 30 millioner. Da ble det registrert i underkant av 3500 biler i Norge.

– Vi ser at Supercharger-nettverket er blant mange grunner til at kundene velger oss, og Tesla fortsetter å investere i å gjøre det enda bedre. Det skal være lett å reise på langtur i våre biler. Bare siden i sommer har vi åpnet 64 nye Superchargere i Norge. Blant annet har vi åpnet verdens to nordligste Supercharger-stasjoner i Skibotn og Sørkjosen. Nå er det mulig å reise helt til Alta på vårt nettverk, skriver Sandvold Roland.

Sent neste år kommer den rimeligere Model 3 til Norge, en bil som ventes å bli populær. Tesla går ikke ut med hvor mange nordmenn som har betalt depositum for bilen, men skal man dømme ut fra køen da bestillingene åpnet, eller interessen for andre elbilnyheter her i landet, er det et betydelig antall. Tesla hevdet i siste kvartalsrapport at selskapet verden over fikk inn 1800 reservasjoner hver dag, en uke etter at de første bilene ble levert ut til selskapets egne ansatte.

Tesla leverte ut 47.000 biler i første halvår, og på Teslas nettsider står det fremdeles at målet er at produksjonen årlig skal opp i hele 500.000 biler i 2018, når produksjonen av «folkebilen» Model 3 har kommet skikkelig i gang.

Får konkurrenter

Allerede neste år får Tesla hardere konkurranse om kundene. Audi kan vise til over 2500 forhåndsreservasjoner for sin første elbil, e-tron, som kommer neste år. Også Jaguar nærmer seg 1000 depositumbetalende kunder for I-Pace som kommer neste år.

Mercedes åpnet for noen uker siden forhåndsreservasjon på sin første elbil med lang rekkevidde som kommer i 2019. Allerede etter noen timer var det kommet inn over 1000 bestillinger. Bestillingsnummeret man nå får tyder på at over 2800 nordmenn har betalt 20.019 kroner for å få en plass i køen.(Vilkår)

Teslas nye «folke-SUV» gjør 0–100 km/t på 3,4 sekunder
DN har testet Tesla Model X. Dette er dommen.
04:19
Publisert: