Få uker etter at de første versjonene av Tesla Model 3 rullet ut på norske veier, er det duket for lansering av kompaktflerbruksbilen (suv) Model Y.

Model Y, som bruker flere av de samme delene som Model 3, men som er rundt ti prosent større, vil for første gang bli vist offentlig av Tesla-sjef Elon Musk i California klokken 20.00 lokal tid.

Det vil si klokken 04.00 natt til fredag norsk tid. Arrangementet direkteoverføres via Teslas nettsider.

Lite er kjent om Model Y utover at den vil ha firehjulstrekk og en utgangspris som ligger noe høyere enn sin lillesøster Model 3 og ha noe lavere rekkevidde.

Model 3 har per i dag en startpris på rundt 440.000 kroner i Norge, dog for versjonene med lengst rekkevidde og performance. I USA er det imidlertid nå åpnet for bestillinger av Model 3 med lavere rekkevidde til den lovede startprisen på 35.000 dollar, rundt 300.000 kroner.

På Teslas aksjonærmøte i juni 2017 avslørte Musk det første bildet av Model Y. Det er ikke helt ulikt smakebiten som i dag ligger på selskapets nettsider, men uten sidespeil.

Den første smakebiten på Tesla Model Y i juni 2017. Modellen var da uten sidespeil.
Den første smakebiten på Tesla Model Y i juni 2017. Modellen var da uten sidespeil. (Foto: Tesla)

– Jeg er spent på Model Y. Det har vært litt kritikk på at vi burde utvikle den fra Model 3-plattformen. Vi gjorde en feil da vi utviklet Model X fra Model S-plattformen. Det hadde vært bedre å designe en suv slik en suv skal være, så kan en sedan designer slik en sedan skal være. Ellers må du forsøke å bruke skohorn for få noe inn, og det gir ikke mening, sa Musk da.

Det er likevel forventet at Model 3 og Model Y vil dele rundt tre fjerdedeler av delene, ifølge Popular Mechanics.

Model Y har vært mye diskutert på ulike elbilforum på internett og via Facebook. Flere har også prøvd å ta bilen nærmere i øyesyn ved å justere på kontrastene og skarpheten i smakebiten som er gjort tilgjengelig.

Dette har imidlertid Tesla forutsett at ville skje. Følgende melding kan derfor skimtes i fronten på Model Y-bildet om man tukler med justeringene (se Twitter-melding):

«Godt forsøk». (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Test av Tesla Model 3: Slik takler den norsk vinterføre
De første eksemplarene av Tesla Model 3 er endelig på norske veier, nesten to år etter at tusenvis av nordmenn bestilte bilen.
03:12
Publisert: