På grunn av en rekke produksjonsproblemer har markedet lenge tvilt på om Tesla ville nå selskapets mål om å produsere 5000 biler i uken av den nye Model 3 S innen utgangen av juni.

I begynnelsen av juli bekreftet imidlertid Tesla at målet var nådd, men til tross for dette raste Tesla-aksjen de påfølgende dagene ti prosent på New York-børsen, skriver 24/7 Wall Street. En årsak kan være at andre problemer tårner seg opp, blant annet kvalitetsproblemer ved elbilene og manglende servicekapasitet.

I mars 2016 ble det åpnet for bestilling av den nye Tesla Model 3, også i Norge. Første dag sto over 100 nordmenn i kø foran Tesla-butikken på Skøyen i Oslo for å bestille bilen. For å reservere et eksemplar av Model 3 måtte hver av kjøperne forhåndsbetale 10.000 kroner.

Etter bare én uke hadde Tesla mottatt 325.000 reservasjoner på verdensbasis, og alt lå til rette for at Model 3 ville bli en formidabel suksess for elbilprodusenten.

Har gått lei

Men etter over to års venting på sine Model 3-biler har mange av kundene gått lei og trukket sin bestillinger, skriver, skriver CNN Money. Mange som har bestilt Model 3 må trolig vente til 2020 før de kan få sin bil.

Ifølge en analyse fra selskapet Needham & Co som siterer så har 24 prosent, nesten en av fire som har forhåndsbestilt Model 3, avbestilt bilen.

Needham skriver i analysen at for øyeblikket så overstiger tilbakebetalinger av reservasjonsgebyrene forhåndsinnbetalinger for Model 3. Dette tilbakevises imidlertid av Tesla.

Ved siden av forsinkelser og lang ventetid fremholder Needham også som årsak til de mange avbestillingene en skattelettelse på 7.500 dollar som utløper ved årsskiftet. Og som Wired skrev i mars; «Kjøpe Tesla? Ikke regn med skattekuttet på 7.500 dollar».

Tesla-aksjen falt 2,07 prosent på New York-børsen fredag til 313,58 dollar og en markedsverdi av hele selskapet på 53,24 milliarder dollar (436 milliarder kroner). Høyeste kurs siste 12 måneder er 389,61 dollar, mens laveste kurs er 244,59 dollar.(Vilkår)

Åpner falkevingedørene 30 cm fra betongstolpe
Det er små marginer når DNs biljournalist tester om falkevingedørene til Tesla Model X kan åpnes i trange parkeringshus.
01:16
Publisert: