Lørdag morgen møtte Eirik Larsen fra Nøtterøy opp på Norges Varemesse på Lillestrøm for å hente sin nye Tesla Model 3. Larsen bestilte bilen da Tesla åpnet for bestillinger i mars for tre år siden, og er en av mer enn 5000 nordmenn som har fått denne bilen utlevert i mars.

– Den er fin, den er elektrisk, og jeg liker bilen veldig godt. Jeg vet ikke … Jeg bare så den og ble forelsket, sier Larsen.

Til sammen ble det registrert 5822 Tesla i mars, hvorav 5315 av dem var av den nye Model 3. Det er soleklar rekord for en enkeltmodell på en måned i Norge.

Puster ut

Mandag møter DN Teslas Norden-sjef Axel Tangen på Teslas hovedkontor på Skøyen i Oslo.

– Du puster ut nå?

– Jeg var litt trøtt i dag. Det har gått unna og det har vært lange dager i slutten av kvartalet. Det er gøy å sette rekorder, selv om det ikke er det som er viktigst, sier Axel Tangen.

Sjef for Tesla i Norden, Axel Tangen har levert ut flere biler enn noen annen har gjort i Norge på en måned.
Sjef for Tesla i Norden, Axel Tangen har levert ut flere biler enn noen annen har gjort i Norge på en måned. (Foto: David B. Torch)

– Det er imponerende tall….?

– Jeg er litt imponert selv. Teamet har gjort en fantastisk jobb, sier Tangen, som også har høstet lovord fra hovedkontoret i California.

– De er fornøyd, de synes det som skjer her er viktig. Norge fungerer som en testlab for elbil i stor skala. Når såpass mange velger elektrisk bil i et land med det klimaet og de forholdene vi har i Norge, viser det at dette er noe som fungerer.

– Har det også gått litt over stokk og stein?

– Nei, det vil jeg ikke si. Med det volumet som har vært nå, har det vært noen saker som vi ikke er fornøyde med og vil følge opp, sier Tangen

– Det ville vært et mirakel om absolutt alt dette gikk perfekt, men kundetilfredsheten er god, og sammenlignbar med andre store leveringer vi har gjort. I det store og hele så har det gått veldig bra, supplerer kommunikasjonssjef i Tesla Norge, Even Sandvold Roland.

Press på service

Sommeren 2018 var krevende for Tesla i Norge, med lange ventetider på service og mange kunder opplevde at det tok lang tid å få bilene sine tilbake etter reparasjoner. Nå har Tesla økt antallet biler fra merket med over 18 prosent på kun en måned, noe som ytterligere vil øke presset på servicesentrene.

Dette var av temaene som ble tatt opp da Teslas toppsjef Elon Musk besøkte Norge i februar. Den nordiske Tesla-sjefen Tangen lover at de jobber med denne saken.

– Vi ansatte mer enn 360 nye kolleger til service i 2018, og flere er på vei inn. Så vi fortsetter med uforminsket styrke. Vi har i dag åpnet et servicesenter i Moss. Det kommer i tillegg til Åsane og Sarpsborg som vi har kunngjort tidligere, sier Tangen.

– Men er det nok?

– Vi skal ta vare på kundene våre. Vi holder på med flere lokasjoner og satser videre. Vi er i rute med de planene vi har lagt for dette, sier Tangen.

Tesla-ansatte gir en siste shining før kundene får bilen sin utenfor Norges Varemesse på Lillestrøm.
Tesla-ansatte gir en siste shining før kundene får bilen sin utenfor Norges Varemesse på Lillestrøm. (Foto: David B. Torch)

På ulike nettfora stilles det også spørsmål om hvor enkelt det blir å få ladet bilen sin etter hvert som elbilantallet øker. Tesla har over 50 såkalte superladeplasser i Norge.

– Vi ser stadig på nye lokasjoner og utvider de vi allerede har. Vi har gjort flere grep for å utnytte systemet bedre, blant annet må nye eiere betale for lading på våre superchargere, og det påløper sperreavgift hvis man blir stående etter at bilen er ferdigladet. Laderne blir både flere og raskere, sier Tangen.

Familien Nielsen fra Lommedalen fikk også ny bil denne helgen. Lørdag morgen fikk de utlevert sin Model 3.

– Vi har en Nissan Leaf og trenger en bil med lengre rekkevidde, sier Susanne Nielsen.

Familien hadde da allerede gjort en bomtur for å hente bilen, men får denne dagen den hjelpen de forventer.

– Vi har allerede opplevd kaoset her på tirsdag, men i dag har vi fått en annen opplevelse. Dette er akkurat hva vi forventer, sier Nielsen.

Familien Nielsen fikk lørdag sin Tesla Model 3 på Norges Varemesse på Lillestrøm. Fra venstre Susanne, Victoria Marie, Johan Didrik, og Sofie i barnesetet. Her snakker de med Tesla-ansatte Metin Yilmas.
Familien Nielsen fikk lørdag sin Tesla Model 3 på Norges Varemesse på Lillestrøm. Fra venstre Susanne, Victoria Marie, Johan Didrik, og Sofie i barnesetet. Her snakker de med Tesla-ansatte Metin Yilmas. (Foto: David B. Torch)

Tesla-sjefen tror det skal bli mer normale tilstander ved kundeutleveringer fremover.

– Det er litt vanskelig å uttale seg om det. Bilene kommer med båt, så det kommer jo mange samtidig. Men det blir nok en normalisering fremover, sier Tangen.

Samlet ble det registrert 18.375 biler i Norge i mars, en vekst på 27,6 prosent fra mars i fjor. Av disse var hele 10.728 elektriske biler. En elbilandel på 58,4 prosent er også soleklar rekord.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Test av Tesla Model 3: Slik takler den norsk vinterføre
De første eksemplarene av Tesla Model 3 er endelig på norske veier, nesten to år etter at tusenvis av nordmenn bestilte bilen.
03:12
Publisert: