Elbilprodusenten Tesla har stanset salget av Model S med batteristørrelsen 90 kWh, og nye versjoner av bilen med dette batteriet kan ikke lenger bestilles via selskapets nettsider.

Dermed reduseres utvalget av Model S til to ulike batterityper, den mindre 75 kWh, samt det største batteriet, 100 kWh.

Forenkler

Kommunikasjonssjef Even Sandvold Roland i Tesla Norge påpeker at elbilprodusenten lager et landskap som er lettere å navigere i.

- Dette gjøres basert på kundenes preferanser og for å forenkle det variantutvalget vi har, sier Roland til Dagens Næringsliv.

Tesla har fra før sluttet å videreføre salget av batteritypene 40 kWh, 60 kWh og 85 kWh, lansert med Model S da den kom på markedet i 2012, og som tilbød laveste til lengste rekkevidde.

Kommunikasjonssjef i Tesla Norge, Even Sandvold Roland.
Kommunikasjonssjef i Tesla Norge, Even Sandvold Roland. (Foto: Skolt, Henrik)

Mens 40 kWh-batteriet forsvant ut allerede året etter på grunn av lav etterspørsel, holdt 60 kWh-batteriet stand lenge før også det ble stanset. Batteriet ble imidlertid reintrodusert, blant annet med mulighet for senere betalt oppgradering til 75 kWh.

Tidligere i år var det imidlertid helt slutt for 60 kWh, og 75 kWh ble stående igjen som det minste batteriet.

90 kWh-batteriet erstattet i sin tid 85 kWh-batteriet som ble utfaset i februar 2016. I fjor kom også Teslas hittil største batteri, 100 kWh. Større blir det trolig heller ikke for Model S, skal man tro tidligere uttalelser fra Elon Musk, som har vist til fysiske begrensninger i dagens batteriteknologi.

S og X

Model S 75 starter på en pris av kr. 591.900, med en oppgitt rekkevidde på 480 kilometer. Den tilbys også med firehjulstrekk for et pristillegg, som øker rekkevidden til 490 kilometer.

Model S med 100 kWh-batteri tilbys kun med firehjulstrekk samt en hissigere performance-utgave. Utgangsprisen er henholdsvis kr. 820.650 og 1.168.200, med en oppgitt rekkevidde på 632 og 613 kilometer.

Endringene skjer tilsvarende i variantutvalget for SUVen Model X, som er basert på Model S. Modellen, som kun kommer med firehjulstrekk, tilbys som 75D med en startpris på kr. 714.150 og oppgitt rekkevidde 417 kilometer. Model X 100D starter på kr. 854.500 med en rekkevidde på inntil 565 kilometer, mens performance-utgaven starter på kr. 1.240.500 (542).

Prisreduksjon

Tesla har både internasjonalt og i Norge tilbudt garanterte tilbakekjøp og innbytte av brukte Teslaer, og videresolgt brukte Teslaer.

I fjor innførte elbilprodusenten også innbytte av andre typer biler. Tesla selger imidlertid kun sine egne biler, og videreselger andre innbyttebiler til profesjonelle oppkjøpere.

Den senere tid har prisene på brukte Teslaer solgt via Teslas egne utsalg og nettsider blitt redusert markert. Roland ønsker ikke å kommentere dette men viser til at selskapets utvidede bruktbilgaranti på 80.000 kilometer er attraktiv.

- Generelt har vi satset mye på å få til et bruktbilprogram og å møte den kraftige etterspørselen i markedet, sier han.

Model 3

Det spekuleres i ulike nettforum at Tesla nå rydder i utvalget før den offisielle og endelige presentasjonen av lavprismodellen Model 3.

Roland ønsker heller ikke å kommentere dette.

Tesla mottok rundt 400.000 forhåndsbestillinger da Model 3 ble lansert våren 2016.

Mot et depositum på 10.000 kroner eller 1000 dollar har bestillerne mottatt et reservasjonsnummer, mens konfigurasjonen, sidene som åpner for personlige valg og utstyr, fortsatt lar vente på seg.

Tidligere denne uken meldte imidlertid flere internasjonale medier at de eneste valgene man selv kunne foreta for de første leveransene var fargen og felgene.

Model 3 er varslet å ha en utgangspris på 35.000 dollar, i underkant av 300.000 kroner, og en rekkevidde på minst 345 kilometer.

Musk har tidligere uttalt at selskapet er i rute for produksjonsstart til sommeren, og de første leveransene ventes skje i USA før årsskiftet.

De første bilene ventes komme til Norge på nyåret, men dette er ikke bekreftet.(Vilkår)

Denne elbilen kommer snart på veiene
Mercedes lager et eget undermerke for elbil, og starter med en elektrisk suv.
01:42
Publisert: