Etter å ha overrasket analytikerne positivt i tredje kvartal, endte Tesla opp med et resultat under forventningene i siste kvartal av 2018.

Tesla hadde et turbulent år i fjor, og starten på 2019 har ikke vært mindre utfordrende. Onsdag kveld etter børsslutt i USA la selskapet frem resultatene for fjerde kvartal.

Resultatet per aksje endte på 1,93 dollar.

Det var på forhånd ventet at Tesla-resultatet ville ligge på 2,19 dollar per aksje, ifølge estimater fra Refinitiv, gjengitt av CNBC.

Omsetningen endte derimot over analytikernes forventninger: 7,23 milliarder dollar, mot ventet 7,08.

I påvente av kvartalsresultatene, steg Tesla-aksjen 3,8 prosent på børsen onsdag. I etterhandelen, like etter resultatfremleggelsen, falt den 2,5 prosent - før den tok seg noe opp igjen.

Senere onsdag meldte Tesla-sjef Elon Musk at Teslas finansdirektør Deepak Ahuja slutter i jobben. Nyheten sendte kursen rett ned. Rundt klokken 01 norsk tid, var Tesla-aksjen ned 5,7 prosent, men endte til slutt ned 4,8 prosent i utvidet handel onsdag.

Ahujah har vært 11 år i Tesla. Dette er andre gang han slutter i selskapet, skriver CNBC. Han sluttet også i 2015, men kom tilbake igjen i 2017. Ahujah erstattes av visefinansdirektør Zach Kirkhorn.

Kutter arbeidsstyrken

Selskapet overgikk analytikernes forventninger i tredje kvartal, da Tesla presenterte et resultat på 2,90 dollar per aksje.

I en melding 18. januar varslet Musk at overskuddet i fjerde kvartal vil bli lavere enn i tredje kvartal.

– Foreløpige resultater indikerer at vi fortsatt vil få et overskudd i fjerde kvartal etter GAAP-standarden, men lavere enn tredje kvartal, skrev han - og sendte aksjekursen rett ned.

Og selv om Tesla leverte overskudd i fjorårets to siste kvartaler, gikk selskapet med solid underskudd i 2018: Rundt en milliard dollar samlet, påpeker Marketwatch.

Test av Tesla Model 3: Slik takler den norsk vinterføre
De første eksemplarene av Tesla Model 3 er endelig på norske veier, nesten to år etter at tusenvis av nordmenn bestilte bilen.
03:12
Publisert:

Tesla opplyste 18. januar at selskapet kutter arbeidsstyrken med syv prosent, med et mål om å øke produksjonshastigheten av Model 3 og gjøre flere produksjonstekniske forbedringer i de kommende månedene.

– Et høyere volum og forbedringer av produksjonsdesign er avgjørende for at Tesla skal klare å produsere model 3 til 35.000 dollar, og fortsatt være et levedyktig selskap. Det er ingen annen måte, skrev Musk.

Tesla-aksjen falt 13 prosent på nyheten.

– Å forsøke å bygge rimelige, rene energiprodukter i en nødvendig mengde krever ekstrem innsats og ubøyelig kreativitet, men å lykkes i vårt oppdrag er viktig for å sikre at fremtiden er god, så vi må gjøre alt vi kan for å fremme årsaken, skrev Musk.

I tillegg til å advare sine ansatte om et mindre overskudd i fjerde kvartal, skrev Musk tidligere i januar at de trenger «litt flaks» for å oppnå overskudd i første kvartal av 2019. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Megablemme da den norske arrangøren skulle spille Hviterusslands nasjonalsang. – Det her er flaut!
Hviterussland ambassadør kontaktet Utenriksdepartementet.
01:44
Publisert: