Retten i Braunschweig skal ta stilling til om konsernet varslet markedene raskt nok om at 11 millioner dieselbiler var programmert til å vise for lave utslipp under testing.

– Vi er overbevist om at vi gjorde det vi skulle, sier Volkswagens advokat Markus Pfüeller. Han inngår i konsernets team på rundt 50 advokater.

Uvitenhet

Motpartens advokat, Andreas Tilp fra investeringsfondet Deka, mener at investorene opererte for lenge i uvitenhet om viktig informasjon i markedet. Han håpet at første dag i retten ville gi en antydning om hvordan dommerne ser på de faktiske forhold i saken, og deres juridiske holdbarhet.

Advokat Andreas Tilp fører saken for investorene.
Advokat Andreas Tilp fører saken for investorene. (Foto: RONNY HARTMANN/AFP)

På grunn av enorm interesse for saken blant saksøkere, tilskuere og medier er den flyttet fra det lokale rettshuset til et mye større, kommunalt forsamlingslokale. Hele 13 dager er satt av til saken, spredd utover fra nå til slutten av året.

Aksjonærene håper at rettssaken vil avklare 193 punkter som er felles i de rundt 3.650 kravene om til sammen 9 milliarder euro i erstatning. Det er ventet at dommerne ved starten på omfangsrike saken vil legge fram en framdriftsplan og gi noen føringer om hva hovedpunktene vil være.

Flere milliarder i tap

Da dieselsaken sprakk i september 2015, ble Volkswagen-konsernets aksjeverdi redusert med 40 prosent på to dager. Store og små investorer tapte flere milliarder euro på rekordtid.

Nå krever de erstatning, med den begrunnelse at konsernet brøt sin plikt om straks å offentliggjøre opplysninger som kan påvirke aksjekursen.

Amerikanske myndigheter hadde før aksjefallet beskyldt VW-konsernet for å bruke spesielle komponenter som ved testing skulle vise lavere utslipp.

Det er ventet at dommen først kommer en gang på nyåret 2019.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.