Med unntak av to hybride Toyotaer er resten av topp-ti-listen over bilmodeller registrert i oktober, elbiler. Nybilregistreringene har med nesten 13.000 biler, noe som er den nest beste oktober-måned noensinne. Suverent på toppen har nykommeren Volkswagen ID.3 med hele 2475 biler. Det er 900 biler mer av den ene modellen, enn det Toyota samlet har fått registrert i oktober.

60 prosent elbiler

– Fantastisk å sparke i gang feiringen av Norsk elbilforenings 25-årsjubileum med knallsterk andre måned på rad, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

Elbilene står i oktober for drøye 60 prosent av nybilregistreringene, det er en økning på 110 prosent fra samme måned i fjor, men litt ned fra septembertallene i år.

– Overgangen til elbiler er det viktigste tiltaket for å få ned klimagassutslippene fra veitrafikken. Nå kommer elbilene med firehjulstrekk, god plass og lang rekkevidde. Det trenger mange, og derfor vil elbilsalget i typiske distriktsfylker øke. Nå må hele Norge få være med på elbilsatsingen, uten at politikerne gjør det vanskeligere å ta grønne valg, sier Bu.

På topp-listen finner vi en rekke bilmerker som ikke før har vært til stede på det norske markedet.

– Folk er mindre skeptiske til helt nye bilmerker og modeller enn man tradisjonelt sett har vært i Norge. Veldig mange har valgt å kjøpe en ukjent elektrisk modell eller merke, sier adm. direktør i Opplysningsrådet for veitrafikken, Øyvind Solberg Thorsen.

På tredjeplass i oktober kommer elbilen MG ZS med 586 registrerte biler.

– Det er interessant å se at en så ukjent bil som MG ZS ligger på tredjeplass og nye Polestar 2 på en åttendeplass på oktoberstatistikken, sier Solberg Thorsen.

Bedre totalsalg

Totalt ble det registrert 12.948 nye personbiler i oktober, en økning på nesten 2500 biler fra oktober 2019. Bilsalget hittil i år har nå passert 108.000 nye personbiler, som betyr at det ligger omkring 10 prosent under fjoråret. Samlet elbilandel så langt i år er på 51,7 prosent, opp fra 43,9 prosent på samme tidspunkt i fjor.

– For ti år siden utgjorde elbiler rundt 0,1 prosent av nybilsalget. Den enorme veksten vi har hatt hadde ingen sett for seg. En elektrisk tidsalder står foran oss – og lille Norge er i førersetet. Det er vanvittig inspirerende å være en del av, sier Christina Bu.

Volkswagen er fortsatt på topp blant merkene i oktober, foran Toyota og BMW.

Solid bruktsalg

Regisiteringer av eierskifter viser at bruktbilsalget også går så det suser. I oktober ble det registrert mer enn 50.000 eierskifter, noe som ifølge Bilnytt.no er ny rekord.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

VW id. 3 er den viktigste modellen som kommer til Norge i år
Fire ting DNs bilanmelder liker med Volkswagen id. 3 – og én ting han misliker
01:30
Publisert: