Volvo Cars, eid av kinesiske Geely, har tatt en historisk beslutning.

Selskapet har bestemt seg for å sende den over 100 år gamle forbrenningsmotoren på historiens skraphaug. 

Alle nye modeller som lanseres fra 2019 og fremover vil i noen form være elektriske, enten rene elbiler eller ulike hybrider, skriver Dagens Industri. Etter planen skal det lanseres fem rendyrkede elbilmodeller mellom 2019 og 2021. Tre under Volvos varemerke og to fra datterselskapet Polestar. 

- Kunngjøringen betyr slutten for biler som bare drives med forbrenningsmotor, sier administrerende direktør Håkan Samuelsson i en kommentar til avisen.

Volvos planer innebærer at selskapet er det første av de store tradisjonelle bilprodusentene som setter en offisiell sluttdato for fullstendig utfasing av biler med forbrenningsmotor, skriver Reuters.

- Handler om kunden

Teknikken i dagens forbrenningsmotorer bygger på patentet for Nikolaus Ottos firetaktsmotor fra 1876, så slik sett er det kanskje på tide med et skifte.

For rundt en måned siden avslørte Volvo-sjefen overfor den tyske avisen Frankfurter Allgemeine at Volvo ikke ville utvikle noen ny generasjon dieselmotorer. Dette i motsetning til de store tyske bilprodusentene som har stor fremtidstro for forbrenningsmotoren.

- Dette handler om kunden. Mennesker etterspør i større og større grad elektriske biler og vi vil møte våre kunders nåværende og fremtidige krav. Du kan nå velge hvilken elektrifisert Volvo du ønsker, sier Håkan Samuelsson til DI.se.

Det presiseres imidlertid at de modeller som allerede finnes i dag fortsatt vil bli produsert med forbrenningsmotorer i en del år. 

Tidligere har Volvo offisielt kunngjort at den første rene elbilen, basert på XC40, skal produseres i Kina fra 2019, men selges i hele verden. Målet til Volvo Cars er én million solgte elbiler eller hybrider innen 2025.(Vilkår)

Fremtidens ladbare hybrid
Mitsubishi viser en ladbar hybrid med så lang elektrisk rekkevidde at det virkelig har noe for seg.
00:54
Publisert:
To årsaker til at fremtiden er elektrisk
Den store stjernen på Volkswagen-standen i Paris, er en elbil. Terje Male i Møllergruppen forklarer her hvorfor.
02:32
Publisert: