Elbilen Nissan Leaf er blitt voldsomt populær etter at det kom en ny versjon av elbilen i år. Nissan Leaf ble den mest solgte nye bilen i juni, ifølge registreringstallene til Opplysningsrådet for Veitrafikken.

Hele 1.152 Leaf-modeller rullet ut på veiene i løpet av juni, en økning på 200 prosent fra året før.

Likevel er økningen enda større for en annen modell, nemlig Volvo XC60. Bilen, som også kommer som ladbar hybrid, kaprer 10.-plassen med totalt 358 modeller. Økningen er på hele 254,5 prosent fra samme måned året før.

Statistikken viser at interessen rundt ladbare hybrider har vært skyhøy. Totalt ble det solgt 4.003 ladbare hybrider, 94 prosent mer enn året før. Til sammenligning så økte salget av nullutslippsbiler bare med 0,6 prosent.

Solid avgiftshopp

En viktig del av forklaringen til den voldsomme interessen rundt ladbare hybrider er trolig avgiftsendringen som trådte i kraft 1. juli.

I forslaget til statsbudsjettet for 2018 som ble lagt frem i fjor høst ble det foreslått avgiftsendringer som førte til økt engangsavgifter for en rekke hybridbiler.

For ikke-ladbare hybridbiler ble vektfradraget fjernet. Vektfradraget for ladbare hybridbiler ble redusert fra 26 til 23 prosent. Disse endringene trådte i kraft 1. januar i år.

I tillegg ble det foreslått at ladbare hybridbiler med en elektrisk rekkevidde ikke vil få full avgiftsreduksjon. Det er denne endringen som trådte i kraft 1. juli.

Hybridversjonen av Volvo XC60 er ladbar, men har bare en elektrisk rekkevidde på 45 kilometer. De nye reglene vil derfor innebære at engangsavgiften øker med over 22.000 kroner i juli, ifølge bilkalkulatoren på nettsidene til statsbudsjettet.(Vilkår)

Stoltenberg: – Dialog er ikke et tegn på svakhet. Det er et tegn på styrke.
Under EU-toppmøtet i Brüssel uttalte Nato-sjef Jens Stoltenberg seg om det planlagte møtet mellom Vladimir Putin og Donald Trump.
01:47
Publisert: