Mulla Krekar ble natt til torsdag pågrepet i fengsel, siktet for terrorplanlegging i Italia. Nå kan han bli utlevert om retten sier ja til begjæringen fra italienske myndigheter.

Samtidig slo politiets beredskapstropp til mot to adresser i østlandsområdet. To personer er pågrepet, melder TV 2.

Alle tre blir fredag fremstilt for Oslo tingrett, der retten skal ta stilling til utleveringsbegjæringen fra italienske myndigheter.

Avtale om utlevering

– Sammen med beredskapstroppen har PST etter rettsanmodning bistått italienske myndigheter i pågripelse av tre personer og ransakinger i forbindelse med pågripelsene, sier kommunikasjonsrådgiver Siv Alsén i Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

TV 2 får også bekreftet at det nå foreligger en avtale mellom Norge og Italia om utlevering av Krekar. Det er retten som avgjør om vilkårene for utlevering er oppfylt.

Mulla Krekar ble 30. oktober dømt til ett år og seks måneders fengsel for å ha kommet med drapstrusler mot kurderen Halmat Goran i et intervju med NRK. Krekar ble pågrepet i februar og har sittet i varetekt siden.

Krekars advokat gjennom mange år, Brynjar Meling, sier til Nettavisen at han nettopp har fått vite om siktelsen og at han ikke kan kommentere saken før han har satt seg inn i den.

Bistand til italienske myndigheter

– Vi har gitt italienske myndigheter bistand med en pågripelse i natt, sammen med beredskapstroppen. To personer er pågrepet i tillegg til Krekar, men jeg kan ikke si noe om de andre som er pågrepet, sier Siv Alsén i PST til NTB.

Alsén opplyser til VG at italienske myndigheter i løpet av torsdag formiddag vil komme med mer informasjon i saken. Til NTB sier hun at saken er italienernes ansvar.

– Vi kommer ikke til å holde noen pressekonferanse ettersom dette er opp til italienske myndigheter. Det er deres etterforskning. Jeg kan ikke kommentere saken videre, det vil være galt å gå med flere detaljer nå, sier hun.

Statsminister Erna Solberg (H) understreker at samarbeid med allierte land er viktig i kampen mot terror, etter at PST bisto italienske myndigheter med pågripelse av mulla Krekar natt til torsdag.

– Det er jo for det første et leit scenario å se at vi har pågrepet flere personer i en terrorsak mot andre, også må rettsprosessen gå sin vei. Men i utgangspunktet er det ikke noe problem med en utlevering til en straffesak i Italia, sier Solberg til NTB.

Kan ikke sendes ut med det første

Advokat Brynjar Meling mener Krekar ikke kan sendes ut av landet med det første.

– Jeg registrerer at statsministeren allerede har gått ut og sagt at dette er en anledning til å bli kvitt Krekar, uttaler Meling til NTB.

Klokken 06.30 torsdag morgen fikk advokaten, som har representert Krekar i lang tid, kjennskap til at PST i samarbeid med italienske myndigheter pågrep Krekar natt til torsdag. Samtidig slo politiets beredskapstropp til mot to adresser i østlandsområdet. To personer er pågrepet, melder TV 2.

– Jeg håper denne saken går ordentlig for seg og at det ikke blir produsert falske bevis, slik som sist. Et langvarig samarbeid mellom norske og italienske myndigheter gir ikke nødvendigvis noen grunn til tillit, sier Meling.

Meling opplyser om at Krekar kan sendes ut av landet på tross av at han er fengslet for en dom på ett år og seks måneder. Krekar satt i varetekt da han ble pågrepet natt til torsdag for å ha kommet med drapstrusler mot kurderen Halmat Goran i et intervju med NRK. Dommen fra 30. oktober vil bli anket.

Gammelt spor

Aftenposten skrev i februar i år at det var møter og samtaler på embetsverksnivå mellom italienske og norske myndigheter om mulla Krekar i 2014.

Krekars advokat sa da til Aftenposten at han aldri har hørt noe om, eller fått informasjon om en mulig Italia-overføring for Krekar. Han opplyste at han heller ikke var kjent med noen etterforskning i Italia der Krekar er involvert.

Men i et rettslig avhør i Oslo tingrett i desember 2003 ble Krekar avhørt av italienske etterforskere og representanter for påtalemyndigheten i Italia.

Etterforskerne hadde den gang mistanke om at gruppen Ansar al-Islam, som Krekar har ledet, og terrororganisasjonen Al-Qaida, samarbeidet om et nettverk for å rekruttere arabiske frivillige til den daværende kampen mot USA i Irak. Den gang opplyste Krekars advokat til VG at Krekar hadde vært i Italia allerede i 1992-93.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.