Det viser en gjennomgang av en PC og annet materiale som ble funnet hjemme hos 18-åringen David Ali Sonboly, opplyser politisjefen i Bayern, Robert Heimberger.

Sonboly, som skjøt og drepte ni mennesker ved og på et kjøpesenter i München fredag, ble behandlet for psykiske problemer i fjor, opplyser Thomas Steinkraus-Koch, talsmann for påtalemyndigheten i München.

 

Sonboly var deprimert og hadde «angst for kontakt med andre». Han var innlagt i to måneder og fikk deretter oppfølging ved en poliklinisk avdeling, opplyser Steinkraus-Koch.

Tysk politi har bekreftet at 18-åringen tok sitt liv etter massakren.

Skaffet våpen via internett

Etter angrepet i München tok Tysklands visestatsminister Sigmar Gabriel raskt til orde for at de tyske våpenlovene skjerpes.

– Vi må fortsette å gjøre alt vi kan for å begrense og kontrollere tilgangen på dødelige våpen, sa Gabriel, som er partileder i partiet SPD, til tyske medier.

Imidlertid skriver tyske aviser søndag at pistolen 18-åringen brukte under massakren, var skaffet til veie via det såkalt mørke nettet, den delen av internett der nettsidene ligger på servere med skjult IP-adresse.

Valgte ofre tilfeldig

Etterforskerne er nå sikre på at 18-åringen ikke hadde noen bånd til militante islamistgrupper som IS, og de tror heller ikke at det lå politiske motiver bak massakren.

– Han var ikke motivert av politisk ideologi og han valgte sine ofre helt tilfeldig, opplyste Steinkraus-Koch søndag.

Tre av ofrene var bare 14 år gamle, to var 15 år gamle og de fire øvrige var 17, 19, 20 og 45 år gamle.

Trakk Breivik-påstand

Den tyske avisa Süddeutsche Zeitung meldte søndag at gjerningsmannen hadde lastet ned Anders Behring Breiviks såkalte manifest på sin PC, men trakk etter kort tid denne meldingen.

Lørdag slo Münchens politisjef Hubertus Andrä fast at det var en «åpenbar forbindelse» mellom gjerningsmannen David Ali Sonboly og Anders Behring Breivik i Norge, men uten å gå i detalj.

Ifølge Andrä var 18-åringen inspirert og besatt av tidligere masseskytinger, noe litteratur som ble funnet hjemme hos ham viste.

David Ali Sonboly var født og oppvokst i Tyskland, med iranske foreldre.

– Ekstreme situasjoner

Innenriksminister i Bayern Joachim Herrman sier til avisen Welt am Sonntag at det bør være mulig å bruke det tyske militæret i krisetilfeller som ligner fredagens massakre. Den tyske grunnloven fra etterkrigstiden slår fast at militæret kun kan settes inn ved nasjonale kriser.

– I ekstreme situasjoner som for eksempel terrorangrepene i Paris og Brussel så bør vi være i stand til å be militæret om hjelp, sier han, med henvisning til terrorangrepene i den franske og belgiske hovedstaden. (©NTB)

 

Les også:

Sluttpakken til Sigrid (30) skal brukes til å bygge buffer

Vil ikke bare ha de skoleflinke  (DN+)

Nordmenn lar sparepengene forsvinne i banken  (DN+)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.