Atomic Soul-gruppen er en av de største aktørene i konsertmarkedet i Norge og arrangerte tidligere i år konsert med Eminem på Voldsløkka – med 55.000 tilskuere. Nå blir de to selskapene i gruppen kjøpt opp og fusjonert inn i et stort nordisk underholdningskonsern.
Bak søsterselskapene Atomic Soul (Booking) og Friction, som henter internasjonale artister til Norge, står gründer Peer Osmundsvaag (47). Han jobber nå daglig i Friction, som han startet sammen med australske Mark Vaughan (37).
Det nye selskapet skal hete All Things Live og består i tillegg til Friction og Atomic Soul (Booking) av det danske underholdningsselskapene ICO Concerts og ICO Management and Touring, samt svenske Blixten & Co og Maloney Concerts.
– Dette er selskaper vi jobber med i dag, og vi har hatt en parallell dialog med disse om konsolidering. Så kom Waterland på banen og ville ha oss sammen. Det var vi glade for å arbeide aktivt for. Nå skal vi jobbe bedre og gjøre større ting, sier Osmundsvaag.
Konsernet vil ifølge en melding ha en årlig omsetning på 85 millioner euro – 825 millioner norske kroner etter dagens kurs – og 70 ansatte i de tre landene.
Nederlandsk eier
Waterland er et nederlandsk oppkjøpsfond som ble startet i 1999. Fondet styrer rundt seks milliarder euro i investorpenger.
Kasper Kristiansen er sjef i Waterland Nordic, og sier til DN at konsert- og livebransjen er et interessant og voksende marked.
– Vi ser det er skalafordeler i å konsolidere de nordiske selskapene og utnytte synergier på tvers av landene. Som et eksempel: Da Friction fikk Eminem til Oslo i sommer, kunne vi med dette samarbeidet fått Eminem til Danmark eller Sverige også, sier Kristiansen.
Han sier at Waterland ser på flere oppkjøpsmuligheter i det samme markedet.
– Vi ser på muligheten for ytterligere konsolideringer. Vi er et private equity-fond som utelukkende gjør «buy and build cases». Vi kjøper en rekke selskaper i en bransje og skaper en større enhet. Som regel arbeider vi med en horisont på inntil fem år før en exit, men hvem vet hva som skjer, sier Kristiansen.
Han sier Atomic og Friction pekte seg ut som den mest interessante spillerne i det norske markedet.
– De har en stor vekstrate og har lykkes med å hente internasjonale artister, kombinert med å hjelpe lokale artister. Det var et lett valg å velge dem, sier han.
Turboboost
Alle eierne i de seks selskapene har sikret seg aksjer i det nye selskapet som eies. Partene ønsker ikke å gå ut med total kjøpesum.
– Dette gjør at vi kan gjøre jobben vår enda bedre. Det gir oss et ekstra turboboost, sier Osmundsvaag.
Atomic Soul og Friction er restene av det som var en større konsertarrangør for noen år siden. Osmundsvaag har siden 2012 vært gjennom to konkurser med sine andre Atomic-selskaper:
- I 2012 gikk konsertarrangøren Atomic Soul konkurs etter at en medarrangør hadde stukket av med seks millioner kroner etter housefesten «Sensation». Totalt skyldte selskapet åtte millioner kroner til kreditorer.
- I 2015 gikk selskapet Atomic as, som også arrangerte konserter, konkurs etter tregere tider i konsertmarkedet.
Samtidig har det gått bedre for selskapet Atomic Soul (Booking), som er bookingansvarlig for norske artister.
– Det har vært hardt arbeid og man lærer veldig raskt. De siste fire årene har vi levert stadig økende omsetning gjennom å bygge et solid fundament med all vår erfaring. Vi blir stadig bedre, sier Osmundsvaag, før han legger til:
– Jeg har vært 20 år i denne bransjen og det er selvfølgelig et kompliment at et flott selskap som Waterland vil ha oss som partnere i Norge, sier han.
Følger etter Øya
Friction sto blant annet bak storarrangementet på Voldsløkka tidligere i år, da Eminem headlinet en «endagsfestival». Tidligere har Friction arrangert konserter for blant annet Green Day, Shawn Mendes, Rammstein og Michael Bublé.
– Vi henter artister til Norge og gjør alt fra små konserter med 150 tilskuere opp til 55.000 på Voldsløkka med Eminem som headliner. Vi må tenke litt utenfor boksen, ettersom vi ikke får hele turneer å arrangere, slik for eksempel Live Nation får, sier Vaughan.
Osmundsvaags selskap Golden Arrow eide inntil nå en tredjedel av Friction, mens danske ICO også eide en tredjedel. Friction omsatte for 97,8 millioner kroner i 2017, med et resultat før skatt på 5,5 millioner kroner.
Osmundsvaag opplyser til DN at de to selskapene så langt i 2018 har et resultat på mellom 13,5 og 14 millioner kroner. Friction står for rundt ti millioner kroner, mens Atomic Soul (Booking) har et resultat på 3,5 millioner kroner. Tallene er ikke revidert.
– Vi gjør ikke dette fordi vi må, men fordi vi har lyst til det, sier Vaughan.
Oppkjøpet følger en større konsolideringstrend i det globale konsertmarkedet. DN kunne like før Øyafestivalen startet i år avsløre at festivalen var solgt til det amerikanske oppkjøpsfondet Providence Equity Partners, gjennom investeringsplattformen Superstruct Entertainment.
– Skandinavia har vært den siste ukonsoliderte regionen i Europa. Dette handler om at man må styrke sin posisjon i det globale markedet, ettersom det er en del risiko å holde på i dette markedet. Nå får vi solide partnere med kunnskap om større markeder, istedenfor å måtte kjempe den kampen på egen hånd, sier Osmundsvaag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.