I helgen ble Tim Bergling, som var artisten Avicii´s egentlige navn, blant annet hedret i Stockholm sentrum, på nattklubber i den svenske hovedstaden, av Kygo på den amerikanske festivalen Coachella og med klokkespill fra Nederlands høyeste kirketårn.
Stjerner som Madonna har i sosiale medier hedret den unge stjernen, som fredag ble funnet død i Oman, der han var på reise.
Dagen etter nyheten om hans bortgang ble kjent, var også fem av de ti mest strømmede låtene over hele verden tidligere utgitte Avicii-låter, ifølge Spotifycharts.com
Svensken startet karrieren med egenprodusert musikk på gutterommet før han fikk sin første platekontrakt som 18-åring. Nå etterlater han seg en rekke hitlåter og en formue verdt flere hundre millioner kroner. Samtidig ble han kjent for å donere store summer til bistand, blant annet 10 millioner til kampen mot sult i Afrika.
Trakk seg tilbake
Bergling var en av de aller første som ble den nye musikkindustriens superstjerner, der strømmetjenester som Spotify som har gitt en rekke artister helt andre muligheter.
– Avicii ble «benchmark» for mange andre produsenter, som vår egen Kygo, og viste at man kunne bli enorm som enkeltstående dj, skriver Mats Borch Bugge, musikksjef i NRK, i en mail til DN.
De ti best betalte DJ-ene i verden dro ifølge Forbes, som har fulgt inntektsutviklingen i sjangeren siden 2012, bare i 2016 inn 270 millioner dollar.
– Avicii traff med musikken sin i en tid da strømmetjenester som Spotify virkelig fikk fart. De økonomiske inntjeningsstrukturene i musikkbransjen ble endret på kort tid – og Avicii var en av de første som traff disse plattformene og dernest et sultent og bekymringsløst publikum, som han raskt bygget et lojalitetsbånd til. Han turnerte med store show og tjente svært mye på livevirksomheten sin. Strategien med å bygge merkenavnet Avicii fungerte fra dag én, forteller Borch Bugge.
Forbes estimerte at svensken, som ble EDM-sjangerens nye stjerne for syv-åtte år siden, allerede som 22-åring i 2012 tjente 7 millioner dollar per år og ble beregnet til å være blant de dj-ene i verden med høyest inntekt. Det var likevel før den enorme suksessen blant annet med hans egen superhit «Wake me up». Låten toppet hitlistene i tyve land i 2013 og sendte Avicii opp blant de absolutt mest ettertraktede innen dansemusikksjangeren. Utstrakt turnévirksomhet og en lang rekke liveshow dannet grunnlaget for en inntekt som flerdoblet seg i takt med suksessen. Fra 2013 kunne han dra inn millionsummer for en kveld.
– Avicii var en av EDM-artistene som sammen med Calvin Harris og David Guetta tjente mest i en periode da denne sjangeren var på sitt mest brennhete. Rett nok har det vært andre størrelser som U2, DR Dre og P Diddy som har tjent mer, men Avicii plasserte seg svært høyt på inntjeningslisten om man ser i forhold til antall år han var virksom i forkant, opplyser Borch Bugge.
De årlige inntektene ble beregnet til 20 millioner dollar i 2013, 28 millioner dollar i 2014 og 19 millioner i 2015. Nå etterlater han seg en gedigen formue, estimert til 85 millioner dollar av Celebrity Net Worth.
– Jag merket på direkten da jeg begynte å tjene penger at jeg ikke behøver så mye penger, sa artisten selv i en dokumentar på SVT i 2013. I intervjuet med Rolling Stone uttalte han også en reservert holdning til pengene i bransjen.
Avicii trakk seg allerede i 2016 tilbake fra sitt omfattende turnéliv.
– Jeg fikk ikke lenger noen glede av det, sa svensken til magasinet Rolling Stone i fjor om hvorfor han stoppet å turnere. I en dokumentar kom også hans helseproblemer som følge av turnélivet frem.
Enorm bransjevekst
Ifølge International Music Summit tok industrien rundt EDM-musikken spesielt av i 2014. Da ble bransjens vekst, som inkluderte musikksalg, liveshow og relaterte produkter til en vekst på 40 prosent. EDM-bransjen, kortnavnet for electronic dance music-industrien, skal være verdt 7,4 milliarder dollar.
Dette er en vekst norske artister også har nytt godt av. Låtene til norske Alan Walker er blitt strømmet over fem milliarder ganger og gjort dj-en til mangemillionær. Blant annet brukte han i fjor 13 millioner kroner på ny funkisvilla og familiehytte.
Også Kyrre Gørvell-Dahll, kjent som «Kygo» har håvet inn på sin suksess. I fjor viste selskapene hans at han I 2016 sto oppført med en inntekt på over 8,1 millioner kroner og en formue på 23,7 millioner kroner. DN har tidligere skrevet at 26-åringen satt igjen med omkring 50 millioner kroner etter 2016 i sine tre heleide selskaper.
Blant verdens best betalte dj-er, tjente skotske Calvin Harris over 385 millioner kroner i fjor. Annenplassen befestes av 48 år gamle trance-veteranen Tijs Verwest, best kjent under artistnavnet Tiësto, som skal ha dratt inn 310 millioner kroner i 2016, da han spilte over 100 liveshow.
Etter hans død har plateselskapet nå opplyst at Avicii hadde et album klart.(Vilkår)