For den lille, norske musikkstrømmetjenesten Beat har suksessen kommet samtidig med fiaskoen.

Drømmen om å bli en utfordrer til Spotify og Apple Music stoppet på i overkant av 20.000 betalende brukere; i dag er kun noen tusen igjen, og fremtiden til strømmetjenesten er usikker.

Likevel leverte Beat for første gang millionoverskudd i 2018. Årsaken er at selskapet har snudd seg mot å levere teknologi til andre strømmetjenester, som lydboktjenesten Fabel og tre musikkstrømmetjenester drevet av telekomselskaper i Bangladesh.

– Når du har satset så mye på en hypotese, er det tøft å bytte retning. Samtidig er det veldig kjekt når det lykkes, sier gründer Njål Hansen Wilberg.

Fyller ti år

Beats «hovedkontor» ligger i Wilbergs familiebolig på øya Mjømna, ved inngangen til Sognefjorden, med omkring 60 innbyggere. Derfra styrer han 21 ansatte i fire land.

Til høsten har Wilberg drevet Beat i ti år. Frem til 2015 gikk det i underskudd. Da skjønte også Wilberg at noe måtte skje.

– Det vi har gjort de siste årene er at vi i større grad leverer teknologien Beat driver på, til andre selskaper, forteller han.

Foruten lydboktjenesten Fabel, som eies av Aschehoug og Gyldendal, driver nå tre musikkstrømmetjenester i Bangladesh på Beats teknologi, deriblant GP Music. GP Music tilhører Grameenphone, hvor Telenor er storeier. Brorparten av Beats omsetning på 14,4 millioner kroner kommer nå fra disse samarbeidene, mens omkring fem millioner fortsatt kommer fra Beat-abonnenter.

– Hvordan ser 2019 ut så langt?

– Vi forventer en omsetning på rundt 18,5 millioner og et overskudd på 3,5 til 3,7 millioner.

Njål Wilberg og kona Linn Dyveke Wilberg har startet en rekke bedrifter fra deres base på den lille øya Mjømna i Sogn og Fjordane. Huset der de har bolig og kontor er tegnet av Todd Saunders og har blant annet blitt omtalt i New York Times.
Njål Wilberg og kona Linn Dyveke Wilberg har startet en rekke bedrifter fra deres base på den lille øya Mjømna i Sogn og Fjordane. Huset der de har bolig og kontor er tegnet av Todd Saunders og har blant annet blitt omtalt i New York Times. (Foto: Eivind Senneset)

– Samtidig kan det nærme seg slutten for Beat som en egen musikkstrømmetjeneste?

– Det er legitimt å stille det spørsmålet, og det er et spørsmål vi fra tid til annen stiller oss selv. Det er røttene våre, og det tjener en funksjon i selskapet i at vi kan eksperimentere og teste løsninger på en flate vi eier selv, sier Wilberg.

Selv om Beats inntekter ligger milevis unna Spotifys 53 milliarder kroner (i 2018), kan Beat nå skilte med flere år i overskudd enn verdens største strømmetjeneste. Spotify har kun to kvartaler med overskudd å viste til, med milliardunderskudd i fjor og et varslet milliardunderskudd også i år.

– Det er forretningsområde hvor det er vanskelig å tjene penger. Det er dårlige marginer. Nå er det viktigere for oss å lykkes med Fabel, strømmetjenester i andre områder og helst enda et par kunder, heller enn å kjempe i et lavmarginsmarked, sier Wilberg.

Etter ti år sitter Wilberg igjen med en lærdom om hvordan bedriftsbyggere alltid overbeviser seg selv om at de går i riktig retning.

– Helt til man finner en annen retning, sier Wilberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.