En rekke ukjente artister på Spotify har fått titusenvis avspillinger fra kunder som ikke kan huske å ha lyttet til musikken, ifølge BBC.

Saken gjør at det igjen stilles spørsmål ved sikkerheten til strømmetjenestene og mulighetene for å manipulere lyttertall og utbetalinger.

– Hvem som har gjort det vet vi ikke, men dette er ikke bra, sier styreleder Larry Bringsjord i Fono, som representerer de uavhengige plateselskapene i Norge.

Etter at BBC tok kontakt med Spotify, har en rekke artister blitt fjernet fra strømmetjenesten. Men Spotify er tilbakeholden med informasjon om hva som har skjedd.

– Det har vært så mye snakk om falske artister og falske avspillinger siden februar i fjor at det åpenbart er noe som ikke stemmer, sier styreleder Larry Bringsjord i Fono.
– Det har vært så mye snakk om falske artister og falske avspillinger siden februar i fjor at det åpenbart er noe som ikke stemmer, sier styreleder Larry Bringsjord i Fono. (Foto: Nicklas Knudsen)

«Artistene ble fjernet fordi vi oppdaget unormal aktivitet med strømmetallene i forhold til innholdet», er alt Spotify har villet si så langt.

Mysterycore

BBC kom på sporet av saken da helt ukjente artister dukket opp i avspillingsloggene til kringkasterens journalist. Det viste seg at kunder verden over hadde opplevd det samme.

Artistene har navn som Bergenulo Five, Onxyia, Cappisko, Hundra Ao, Dj Bruej, Doublin Night, Bratte Night, Funkena.

Sangtitlene består gjerne av kun ett ord og albumbildene er generiske.

Ifølge BBC har artistene hverken profiler i sosiale medier eller noen annen form for tilstedeværelse på internett, som rimer dårlig med artisters behov for å promotere seg.

BBC har valgt å døpe sjangeren mysterycore.

Sangene inneholder musikk, men ofte uten tydelige vers og refreng. De er også gjerne bare én til to minutter lange, men med så mye som 40 sanger på ett album.

Korte sanger gjør at artistene er godt tilpasset Spotifys betalingsmodell:

  • Det er antall avspilte sanger som teller.
  • Sangen telles som avspilt etter 30 sekunder.

Det er fortsatt uvisst hvordan sangene fant veien inn på ekte kunders avspillingslogger.

Manipulasjon og lureri

BBCs sak føyer seg inn i en rekke avsløringer det siste året som har satt tilliten til strømmetjenestene under press.

I februar i fjor avdekket nettstedet Musicbusinessworldwide en omfattende svindel rettet mot Spotify. Metoden var å bruke omkring 1200 kontoer til å spille ukjente, svært korte sanger om og om igjen. Opplastingskodene til alle sangene pekte mot Bulgaria.

I mai i fjor avdekket DN hvordan Beyoncé og Kanye Wests lyttertall var blitt manipulert på strømmetjenesten Tidal. Gjennom å legge til mer enn 320 millioner falske strømmer, fikk de to stjernene og deres plateselskaper større utbetalinger enn de skulle hatt, mens alle andre artister fikk tilsvarende mindre.

Saken etterforskes av Økokrim som databedrageri. Tidal har avvist opplysningene og kalt DNs dekning en svertekampanje.

Før jul kom det også frem hvordan svenske forskere klarte å lure Spotify med en innspilling av kaffedrikking og hundrevis av robotkontoer.

I sitt forrige brev til aksjonærene tok Daniel Ek og Spotify opp problemet med falske brukere og manipulering av strømmetall. – Vi fortsetter arbeidet med å identifisere brukere vi anser for å være «falske» fra tallene vi rapporterer. Dette inkluderer, men er ikke begrenset til, bot-er og brukere som forsøker å manipulere strømmetall med det mål å endre royalties-utbetalinger, skriver Spotify.
I sitt forrige brev til aksjonærene tok Daniel Ek og Spotify opp problemet med falske brukere og manipulering av strømmetall. – Vi fortsetter arbeidet med å identifisere brukere vi anser for å være «falske» fra tallene vi rapporterer. Dette inkluderer, men er ikke begrenset til, bot-er og brukere som forsøker å manipulere strømmetall med det mål å endre royalties-utbetalinger, skriver Spotify. (Foto: Johannes Worsøe Berg)

– Jeg sier ikke at vi ikke har tillit til Spotify, men summen av disse sakene gjør at det er noen ubesvarte spørsmål her. Dette virker veldig mystisk, så jeg håper Spotify kommer på banene og forklarer seg skikkelig, sier Bringsjord i Fono.

Han mener Spotify kunne gjort mer for å bekjempe juks gjennom å tydelig vise frem plateselskap, låtskriver, komponist, eier av mastertapene og sangers unike ISRC-koder.

– Hadde Spotify tydeliggjort relevant metadata, så er det mye letter å spore opp falske artister og sanger, sier Bringsjord.

Klipp-og-lim-svar fra Spotify

Spotify har ikke besvart en rekke av BBCs spørsmål, men har sendt følgende uttalelse:

«Vi ser svært alvorlig på manipulering av strømming på tjenesten vår. Spotify har en rekke verktøy på plass som overvåker bruken av tjenesten for å avdekke, undersøke og takle slik aktivitet. Vi fortsetter å investere tungt i å forbedre disse prosessene og forbedre metodene for å avdekke, fjerne og begrense effekten denne uakseptable aktiviteten har på våre legitime skapere, rettighetsholdere og brukere.»

Svaret er identisk med svaret Spotify ga DN før jul i forbindelse med saken om de svenske forskerne som brukte robotkontoer til å lure betalingssystemene.

Spotify har foreløpig ikke besvart DNs henvendelser i denne saken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tidal-saken på tre minutter
DN dokumenterer massiv manipulasjon: Beyoncé og Kanye Wests lyttertall er manipulert med flere hundre millioner falske avspillinger.
02:57
Publisert: