En lang, intens basstone fyller Sirkusteltet på Øyafestivalen. I 45 minutter har rapduoen Sushi X Kobe hoppet og skreket i et tempo selv 70-tallets punkrockere ville vært stolt av, men nå står de helt stille med tomme blikk.
Så drønner de første tonene fra hiten «Tenker feil» ut fra høyttalerne, og Øya-publikumet som vanligvis kritiseres for å stå rolig med hendene i kors, eksploderer i det som må være en av de største «moshpitene» på Øyafestivalen noensinne.
Merker ikke «big bank pay off»
– Jeg har aldri merket «the big bank pay off» når Tono-utbetalingene kommer. Frem til nå er det ikke veldig mange norske artister som har tjent seg rike på Spotify. Det er Kygo og Alan Walker, men det er gjennom konsertene pengene kommer inn, sier Emir Hindic, den ene halvdelen av bergensduoen når DN møter han før konserten.
Både Kygo og Alan Walker omsatte for rundt 40 millioner kroner hver fra musikksalg og strømming i 2018. For de fleste artister er strømmeinntektene langt lavere. Ifølge en BI-rapport utgjør strømming bare to prosent av musikkutøveres inntekter. Konsert- og festivalinntekter utgjør 52 prosent.
Dette har Hindic valgt å utnytte til det fulle. I år var tredje gang på fire år at han står på scenen på Øyafestivalen, som ble avsluttet lørdag. Mens de fleste artister kun satser alt på ett kort, har Hindic gjort stor suksess både med Sushi X Kobe og soloprosjektet «Emir».
I oktober i fjor slapp rapduoen albumet «Døden lever lengst» til massiv hyllest fra anmelderkorpset. Senere samme måned kom Hindics første soloalbum «Mer av deg», som i mars vant Spellemannprisen i kategorien «Urban».
Umiddelbart etter konserten på Øyafestivalen fikk også Sushi X Kobe Tonos Edvard-pris for det siste albumet.
Denne høsten slipper han et nytt soloalbum med Emir, der den første singelen – et samarbeid med Arif – lanseres allerede på fredag. I tillegg har han startet bandprosjektet Softcore Untd. med DJ-en Mathias Humlen, og medlemmene av Verdensrommet, som også slipper album senere i år.
– Jeg spiller mer konserter enn jeg hadde gjort hvis jeg bare hadde vært Sushi X Kobe, og det er det som gjør at jeg tjener til livets opphold. Men jeg tenkte aldri «oi shit, her kan vi tjene mer penger på å lage tre prosjekter». Jeg har vært veldig produktiv en periode. I stedet for å gi ut for mye musikk på egen hånd, er det gøy å bransje ut.
Samarbeidet med Fanta
– Strømmetjenester som økonomisk modell er uforutsigbar, sier postdoktor ved Institutt for medievitenskap, Anja Nylund Hagen ved Universitetet i Oslo.
Nylund Hagen viser til at redaksjonelle spillelister som New Music Friday eller algoritmer plutselig kan generere mye strømming, men at det krever at artisten får en viss prioritet i tjenesten.
– For mange er inntektene fra strømmetjenester for små til å leve av, og begrunner at konsertinntekter blir en viktig inntektskilde, sier hun.
Emirs tre prosjekter har til sammen rundt 125.000 månedlige lyttere på Spotify. De største låtene har flere millioner avspillinger på strømmetjenesten, men inntektene derfra ser artisten på som en bonus.
– Det er så mange prosenter. En produsent eier gjerne halvparten av låten, det er prosenter til plateselskapet, og da er det ikke så mye en artist sitter igjen med. Når utbetalingene kommer, er det digg å få 30.000 kroner som man ikke hadde regnet med, sier han.
I tillegg til konserten, tjener Hindic penger på kommersielle samarbeid – som for eksempel en kampanje for Fanta han var med på i fjor.
Daglig leder Silje Larsen Borgan i Little Big Sister er manageren til Karpe, som avsluttet Øyafestivalen lørdag kveld. I forbindelse med konserten satte de opp en egen pop-up-butikk der de solgte klær.
– Artisters økonomi avhenger av etterspørsel, uansett om det er streaming, festivaler, julekonserter eller klubbturneer som er deres viktigste inntektskilde. Det kjedelige men sanne svaret er at dette varierer fra artist til artist, og at disse to tingene ikke nødvendigvis henger sammen. Du kan ha en radiohit uten å selge konsertbilletter. Du kan også ha relativt lav streaming og selge ut konserten din raskt, sier hun.
Gikk fra bartender til artist
Det var grove, og lite politisk korrekte tekster, som først satte Sushi X Kobe på musikkartet, men den siste tiden har prosjektet tatt en mørkere og hardere vending. Soloprosjektet «Emir» er nærmest rake motsetningen.
– Sushi X Kobe har en hard, hensynsløs og punkete stemning. Vi har store moshpits på showene våre. På konsertene kommer alt fra hiphop-hoder, til voksne folk som hører på rock. Med soloprosjektet er det helt annerledes. Jeg synger om kjærlighet, og stemningen er mer poppete. På min forrige konsert på Malakoffestivalen, var det nesten bare «kids» i publikum. Det er jeg ikke vant til.
Soloprosjektet startet i 2017, da rapperen ble signert av Sony. Fra å jobbe doble skift i klesbutikk og som bartender i Bergen, samtidig som han gikk på kunstskole og satset på musikk, flyttet han til Oslo og kunne leve av musikken.
– Kommer det flere prosjekter nå?
– Vi kødder mye med å lage et engelskspråklig indieband, men jeg tror ikke det. Jeg skal «kule an» nå.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.