Norsk musikkbransje har lenge hatt et lillebrorkompleks av dimensjoner overfor svenskene, som har fostret alt fra Abba, Roxette og Kent til Spotify, Soundcloud og Max Martin.
En av konsekvensene av svensk dominans og eksportkompetanse, har vært at norske låtskrivere og artister som oftest har lagt rettighetene til å videreutnytte låtene deres til musikkforlag i Stockholm.
Men nå er det fart i norsk pop, og den muligheten vil Kai Robøle (55), musikkforlagsmann, manager og produsent i Waterfall Music, og tidligere Phonofile-sjef Erik Brataas (50) gripe.
Sammen starter de musikkforlaget Arctic Rights Management (ARM) for å gjøre noe med saken.
«Norsk» låt i toppen
En låt fra en av forlagets låtskrivere, Caroline Ailin fra Bodø, har enorm suksess i USA akkurat nå.
Caroline Ailin har vært med på å skrive hiten «New Rules» for artisten Dua Lipa. «New Rules» ligger denne uken på tredjeplass på Billboards radiospilleliste, bare forbigått av Ed Sheeran og Young Thug. På prestisjefylte Billboard Hot 100 har låten klatret til åttende plass.
Må ha rettigheter for å få inntekter
– Skal det være noe poeng i å forsøke å utvikle musikk til næring i Norge, må vi beholde rettighetene til låtene og verkene i Norge. Hvis artistene og låtskriverne vi har brukt tid på å utvikle, får suksess, og deretter signerer med selskaper i Stockholm og London, så kommer det ikke en krone tilbake til Norge, sier Robøle.
Et musikkforlag skaper merverdi for opphaverne blant annet ved å selge låter til bruk i filmer, tv-serier og reklame, samt gjennom innspillinger med andre artister enn den som opprinnelig skrev låten.
Robøle samarbeidet lenge med låtskriver Ina Wroldsen, som nå nyter internasjonal suksess med bidrag på hitlåter som «Symphony» med Zara Larsson og Clean Bandit.
Wroldsen forsvant imidlertid utenlands.
Risikolån fra Innovasjon Norge
I etterkant forsøker Robøle å bygge opp en ny generasjon låtskrivere.
Med hjelp av risikolån på en million kroner fra Innovasjon Norge har han sendt dem til låtskrivermiljøer i Los Angeles og London der de har lært gjennom å samarbeide med de beste.
En av dem som er i ferd med å bryte gjennom er altså Caroline Ailin (28) fra Bodø. Hennes fulle navn er Caroline Ailin Buvik Furøyen.
Målet med ARM er å holde norske rettigheter på norske hender.
– Vi må slutte å bare være en råvareleverandør, og heller raffinere musikken selv og sikre norske rettighetshavere en størst mulig del av inntektene, sier Erik Brataas.
Han drev i mange år Phonofile, som ble en betydelig distributør av låter fra uavhengige plateselskaper til strømmetjenester som Spotify og Tidal.
I 2016 ble selskapet kjøpt av tyske SendR, som raskt snudde seg rundt og videresolgte Phonofile til Sony-eide The Orchard.
Svensk partner: Norsk musikk bobler
Svenske Kerstin Mangert (53) er også med på laget. Hun tar med seg erfaring fra den svenske musikkforlagsbransjen og Stim, som er det svenske svaret på vederlagsbyrået Tono.
– Det bobler i norsk musikk og derfor er det spennende å være med på dette. Og så er det bra at Sverige får litt konkurranse, sier Mangert.
ARM presenterer seg som et samlingsprosjekt for norsk musikkforleggeri, der også Obel Publishing, Propeller Music og Norsk Musikforlag legger inn hele eller betydelige deler av sine kataloger.
Artistene som nå havner på samme partitur spenner fra Highasakite, via Sløtface til Vamp. Til sammen cirka 30 aktive låtskrivere er i stallen.
Etableringen er støttet av Innovasjon Norge, Music Norway og Norsk Musikkforleggerforening.
Sammenslåingen er i tråd med etterlysningen fra regjeringen til kulturnæringene: Skap større og mer konkurransedyktige norske enheter.
Fra Innovasjon Norge har ARM fått 750.000 kroner i året over tre år gjennom et såkalt bedriftsnettverksprogram, som skal lede til økt omstilling og internasjonalisering i norsk næringsliv.
– Ambisjonen er verdensherredømme i løpet av kort tid, smiler Brataas.
– Det er i hvert fall naturlig å se til nabolandene, sier han.(Vilkår)