– Det store utropstegnet er jo at han ikke har fylt 20 år engang, sier Walkers' manager Gunnar Greve (35) til DN.

Dj-en og produsenten fra Fana i Bergen hadde gjennom sitt selskap, Alan Walker, driftsinntekter på 18,2 millioner kroner i gjennombruddsåret 2016. Av disse satt han igjen med 11,1 million kroner før skatt.

I tillegg omsatte Walkers enkeltpersonforetak «Alan Walker Live» for 8,5 millioner kroner. Artisten satt der igjen med 2,6 millioner kroner før skatt. Totalt omsatte Walker derfor for 26,7 millioner kroner i 2016, med et resultat før skatt på 13,7 millioner kroner.

– Det var åpenbart et veldig godt år, sier Greve, som ikke ønsker å kommentere tall eller detaljene i regnskapet. Inntektene kommer fra en blanding av strømming og konserter.

Walker produserer hovedsakelig elektronisk musikk innenfor EDM-sjangeren (elektronisk dansemusikk, journ.anm).

Strømmemilliard

For det er på de digitale musikk- og videostrømmetjenestene Walker gjorde sitt definitive gjennombrudd i 2016. Bergenseren debuterte med låten «Faded» i desember 2015 – og låten ble en strømmehit Norge ikke har sett maken til: Låten er per 7. juli strømmet 680 millioner ganger på Spotify – mens musikkvideoen er sett i underkant av 1,2 milliarder ganger på Youtube. 

Ingen norske enkeltlåter kan måle seg med tallene til «Faded», men Greve er også fornøyd med oppfølgerne.

 – I tillegg til «Faded», har vi gitt ut to substansielle oppfølgere i «Sing me to sleep» og «Alone». Man kan åpenbart ikke kan forvente å oppnå den samme suksessen som Alan hadde med «Faded» hver gang man slipper ny musikk, men det er like viktig som det er vanskelig å likevel evne å skape og utgi oppfølgere med substansiell kommersiell suksess, sier Greve.

Raskere vekst enn Kygo

DN omtalte nylig årsregnskapene til artisten Kyrre Gørvell-Dahll, bedre kjent som Kygo. Kygo kommer, som Alan Walker, fra Fana i Bergen, og omsatte totalt for rundt 50 millioner kroner i 2016.

Greve mener Walker kan bli en like stor stjerne som Kygo, og at veksten til 19-åringen har vært enda raskere enn sin produsentkollega fra Fana.

– Dette er på alle vis en kometkarriere, når man går så fort fra gutterommet til toppen av hitlistene i så stor internasjonal skala. Det opplever man ikke ofte i Norge. Selv om Kygo-suksessen har tatt fart og utviklet seg i raskt tempo, har Alan hatt en enda kjappere vekst og stigningskurve. Det er utfordrende å forvalte, og det er mange som ikke klarer å følge opp gjennombruddet, sier Greve.

Til sammenligning leverte Kygo as, i sitt første ordentlige driftsår i 2015, en omsetning på 16 millioner kroner, med et resultat før skatt på 13,4 millioner kroner.

Gunnar Greve er manageren til Alan Walker.
Gunnar Greve er manageren til Alan Walker. (Foto: MER)

Bygger merkevare

Walker har bygget en stor fanbase i sosiale medier, og er blant de aller mest populære nordmennene på Instagram, der han har 1,7 millioner følgere.

Det var ut ifra den låten «Faded» oppsto, med vokalist Iselin Solheim som bidragsyter.

– Siden første gang jeg hørte «Fade» og traff Alan har jeg vært overbevist om at han hadde noe unikt. Vi har omstrukturert forretningen vår slik at vi mer eller mindre har gått «all in» for Alan, og mine prioriteringer har dreid mot å utvikle hans karriere. Jeg er veldig glad og stolt over å ha fått muligheten og anledningen til å være med på den reisen, sier Greve.

Han spår en sterk siste halvdel av 2017 for Walker.

– Jeg kan ikke si så mye konkret om planene, men det blir usedvanlig spennende og aktiv sensommer og høst. Det er et løp og en plan jeg gleder meg veldig til å dele med omverdenen, og som jeg tror vil flytte streamingfjell, sier Greve. (Vilkår)(Vilkår)