Strømmetjenesten Tidal, utviklet i Norge og med rapperen Shawn «Jay Z» Carter (48) som største eier, tapte 6,6 millioner i Europa i 2018. Det viser selskapets regnskaper.

Det er penere tall enn for fjoråret, da strømmetjenesten gikk med 28 millioner kroner i tap. Inntektene økte også med 153 millioner kroner på ett år, og lå på 931 millioner kroner for fjoråret. Det ga Tidal et lite driftsoverskudd.

Egenkapitalen er derimot fremdeles tapt – og tapet øker. I 2018 hadde den negative egenkapitalen falt fra minus fra minus 164 millioner kroner til minus 236 millioner kroner.

Les også: Strømmekuppet

Generalforsamling i 2020

Styret skriver det samme for 2018 som det sto i årsberetningen for året før: At dersom strategiplanene blir gjennomført, og de tilhørende kapitalkravene blir oppfylt, så vil man finansiere Tidal ett år til.

– Basert på det foregående konkluderer styret med at det ikke foreligger noen vesentlig tvil om selskapets evne til å fortsette sin drift, heter det i årsberetningen.

– Aksjonærene har forpliktet seg til å konvertere hele eller deler av selskapets internasjonale gjeld til egenkapital i 2020 for å gjenopprette den negative egenkapital i Tidal Music As.

Det er planlagt ordinær generalforsamling i selskapet neste år. I årsberetningen står det at frem til da vil driftskapital dekkes av eierne i Tidal-gruppen, dersom det skulle være behov for det.

For utenom Carter og hans ektefelle Beyoncé Knowles-Carter, er kjente navn på eiersiden Alicia Keys, Nicki Minaj, Coldplay-vokalist Chris Martin, Kanye West og Madonna.

Økokrim bekrefter: Etterforsker databedrageri i Tidal
Medeier og rapper Nicki Minaj besøkte Tidals kontorer i Lakkegata i Oslo, mars tidligere i år.
Medeier og rapper Nicki Minaj besøkte Tidals kontorer i Lakkegata i Oslo, mars tidligere i år. (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB Scanpix)

Kjøpt fra Schibsted

I 2015 kjøpte Carter Tidal fra mediekonsernet Schibsted, som også eier VG, og andre mindre eiere. Det er det amerikanske markedet som er selskapets største, og Tidal i Europa står kun for en brøkdel av den totale omsetningen.

Høsten 2018 skrev Dagens Næringsliv at strømmetjenestens lyttertall var manipulert, og at antall brukere var langt lavere enn selskapet selv gikk ut med. Minst 320 millioner falske avspillinger av musikken til Beyoncé og Kanye West var lagt til Tidals lyttertall, noe som ga artistene og deres plateselskaper for høye utbetalinger på bekostning av Tidals andre artister.

Tidal har hele tiden benektet at dette stemmer, og opprettholder dette overfor DN når de blir bedt om å kommentere årsregnskapene. Om resultatet gir selskapet følgende uttalelse, videreformidlet gjennom Daniel Barhom i Geelmuyden Kiese:

– DNs dekning av Tidals finansielle resultater fortsetter å vise avisens manglende kunnskap om strømmeselskaper. Ingen utbetaling til artister ville bli påvirket fordelaktig av påstått manipulering av lyttertall. Alle strømmeselskaper taper penger mens de vokser og tilpasser seg, det gjelder også de store selskapene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tidal: Mistenker Økokrim-vitne for tyveri dnPlus