Strømmetjenesten Tidal har blåst opp abonnementstall og havnet i flere rettstvister både med tidligere eiere, partnere og ansatte etter at rapperen og forretningsmannen Jay Z' kjøpte tjenesten i 2014. Tidal har ikke ønsket å kommentere disse opplysningene.
BigBang-frontfigur Øystein Greni sier til DN at han er vant til at ting ikke er helt som de skal i musikkbransjen.
– Artister tenker ofte at det de oppnår av suksess med egen musikk eller andre prosjekter er idealutgaven av dem selv. Det har i hvert fall vært tilfelle i mitt liv. Mye medgang kan føre til en litt skadelig stor optimisme. Det er ganske vanlig, og det kan jo se ut som det har skjedd i dette tilfellet, sier Greni.
– Jeg vil jeg tro at han har et fryktelig sterkt ønske om å være vellykket. Av egen erfaring er det skumleste som skjer deg at du har hatt litt for mye medgang, sier Greni.
«Hoderystende»
– Dette er hoderystende. Jeg synes dette er forferdelig trist, sier Arnt Maasø, førsteamanuensis ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo.
Maasø gjennomførte mellom 2010 og 2013 et av de første forskningsprosjektene på musikkstrømming – og fikk unik tilgang til strømmetjenesten som da het Wimp sine nøkkeltall – som abonnenter og hvor mye som ble strømmet per bruker.
Tallene fikk han fra Wimp, og kontaktpersonen var Wimp- og Tidals tidligere sjef for «business intelligence», Arthur Sund, som etter at han sluttet i Tidal vant en arbeidsrettssak mot sin tidligere arbeidsgiver.
– Basert på tillit
Han påpeker at hele strømmemodellen handler om at artister og plateselskaper gir sine kataloger til leverandører, som skal ha oversikt over hvem som bruker hva og hvor mye, så det kan bli en rettferdig fordeling av penger.
– Til syvende og sist er det et system som er basert på tillit, og bryter man den tilliten vil mange reagere – både abonnenter, artister og selskaper som forhandler frem avtalene. Dette er ikke det bransjen trenger. Den trenger transparens og åpenhet. Vi trenger ikke en retur til 2011 da bråket om Spotify-modellen var på sitt største. Det tok lang tid etterpå å bygge opp tilliten til strømmetjenestene, og jeg er redd for at denne saken kan skade den tilliten, sier Maasø.
– Komisk
Greni er ikke overrasket over utviklingen i «Project Panther».
- Komisk optimistiske prosjekter er en tradisjon i musikkbransjen, men det har det jo også kommet fryktelig mye bra ut av, påpeker han.
Tidals storslåtte lansering brakte sammen 16 av verdens største artister og band. Greni trekker paralleller til da Apple og U2 gikk sammen om å slippe U2s siste album digitalt og automatisk på alle Itunes-kontoer verden over – mot sterk kritikk fra folk som ikke ville ha U2-albumet på sin Itunes-konto.
– I likhet med Apples U2-stunt, er det komisk når artister snakker i fryktelig store ord om revolusjon og likhet for folket, når det egentlig er egen økonomi som er motivet, sier Greni.
– Bør være konkurranse
Thomas Helland, også kjent som artisten Thom Hell, er selv artist, og driver sitt eget plateselskap – og fikk nylig betalt for musikken sin fra Tidal.
Han er ikke overrasket over saken, og mener det er musikkbransjen som helhet kommer dårlig ut av Tidal-saken.
– Det er synd, fordi det bør være konkurranse i strømmemarkedet. Summen av de konkurrentene vil jo føre til mer penger inn i strømmemarkedet, som forhåpentlig kommer artistene til gode, sier Helland.
Helland sier han har «fortrengt» lanseringseventet Jay-Z og de 15 andre artistene og bandene hadde i New York i 2015.
– Det var ganske kleint. Skulle det vært noe troverdighet i det opplegget, kunne man kanskje inkludert noen artister med litt mer «grasrotappeal». Man kan vel ikke gjøre noe annet enn å riste på hodet, sier Helland.
Tidal-dokumentaren har skapt reaksjoner i både norsk og internasjonal musikkbransje, og er allerede fulgt opp av internasjonale medier som Billboard, Business Insider og Forbes.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.