– Som en del av den pågående gjennomgåelsen, har vi engasjert flere ledende tredjeparts selskaper til å håndtere ulike deler av undersøkelsene, inkludert QRI, skriver Tidal i en epost til DN.

Etterforskningsselskapet Quest Research & Investigations (QRI), som har hovedkontor i New York, har de siste ukene snakket med flere av personene som ble intervjuet i Dagens Næringslivs avsløring om manipulasjon av lyttertall i Tidal.

Dokumentar: Strømmekuppet

Les dokumentaren om Tidals manipulering av Beyoncé og Kanye Wests lyttertall her.

Les saken

DN er kjent med at spørsmålene blant annet skal ha dreid seg om hvordan intervjuene med DN har foregått og om de er korrekt sitert. Privatetterforskeren i QRI ville også se e-postutvekslingen mellom intervjuobjektene og DNs journalist, samt at de er stilt flere spørsmål om hvordan de har spilt musikk i strømmetjenesten.

Spesialister på skjult informasjon

Ifølge QRIs nettsider, er det amerikanske etterforskningsselskapet spesialister på å finne skjult informasjon, identifisere og intervjue mennesker.

«Vi samler bevis for prosessfullmektige, håndterer interne undersøkelser, avslører komplekse bedriftsstrukturer og utfører selskapsgjennomganger», skriver QRI på sine nettsider.

Etterforskningsselskapet er det tredje selskapet Tidal engasjerer etter DNs avsløringer. Et ikke navngitt tredjeparts cybersikkerhetsfirma er også hyret inn for granske ulike forhold.

I tillegg har strømmeselskapet leid krisehjelp gjennom det norske kommunikasjonsbyrået Geelmuyden Kiese. Nå kommer alle svar til offentligheten via byråets rådgiver og fagansvarlig for krisekommunikasjon, Daniel Barhom.

– Som tidligere kommunisert, gjennomfører vi nå en gjennomgåelse for å undersøke alle sider ved datainnbruddet, inkludert påstander om manipulasjon av data. Som vi hele tiden har kommunisert, avviser vi og bestrider vi disse påstandene, skriver han til DN, og legger til at selskapet ser frem til å dele funnene når gjennomgåelsen er gjennomført.

Fire anmeldelser

Det var 9. mai DN publiserte den første saken om at Beyoncés og Kanye Wests lyttertall er manipulert på strømmetjenesten Tidal. Til sammen ble det funnet mer enn 320 millioner falske avspillinger.

Hittil har Tono, Fono, Gramo og Musikernes fellesorganisasjon (MFO) anmeldt strømmetjenesten til Økokrim.

– Hvis Tidal har manipulert avspillinger og forfalsket lyttertall har dette konsekvenser for våre medlemmer. Det viktigste for oss er å beskytte deres interesse. Vi krever derfor at det tas ut påtale mot Tidal dersom etterforskningen avdekker straffbare forhold, sa forbundsleder Hans Ole Rian i MFO til DN i forrige uke.(Vilkår)

Er du en gratis-surfer? Det kan koste deg dyrt.
Dette må du passe deg for om du surfer på åpne nett.
04:09
Publisert: