Med åtte Grammy-nominasjoner kan rap-mogulen Shawn Carter (48), kjent som Jay Z, bli den store vinneren når verdens gjeveste musikkpriser deles ut neste måned. Et skår i gleden er at musikkforretningen hans tapte dobbelt så mye i 2016 som året før.

Den norskutviklede strømmetjenesten Tidal, som fortsatt har hovedkontor i Oslo, tapte 368 millioner kroner før skatt i fjor, ifølge regnskapene til morselskapet Project Panther Bidco.

Jay Z og de andre eierne har dermed tapt godt over en halv milliard kroner til sammen siden de kjøpte den norske strømmetjenesten fra mediekonsernet Schibsted og en rekke andre minoritetseiere i 2015.

Tidal opplyser at selskapet forventer å gå i null og deretter oppnå lønnsomheten midtveis i 2018.

Tidal har ikke besvart DNs henvendelser i saken, men flere amerikanske medier har fått en uttalelse om saken:

– Vi har opplevd negative historier om oss siden vi startet og vi har ikke gjort noe annet enn å vokse selskapet år etter år, sier selskapet i uttalelsen, som er kreditert en anonym talsperson.

Finansiert via Caymanøyene

I regnskapene kommer det frem at driften frem til desember i fjor ble finansiert gjennom store, rentefrie lån fra eiernes holdingselskap, som ligger på Caymanøyene i Det karibiske hav: 69 millioner dollar i 2015 og ytterligere 36 millioner dollar i fjor.

I januar i år kom så USAs fjerde største telekomselskap, Sprint, inn som investor i Tidal.

«Denne investeringen, sammen med andre kilder til finansiering, gir gruppen tilstrekkelig arbeidskapital for de neste 12–18 månedene», skriver selskapet i en rapport signert Juan Perez.

Perez har vært en nær alliert av Jay Z i flere tiår og er sportssjef i Roc Nation, det sentrale selskapet i Jay Zs forretningsimperium. Siden i sommer har Perez også tatt over som sjef for Project Panther Bidco.

Nok en leder ut døren

Det har vært store utskiftninger i ledelsen i Tidal siden Jay Z tok over.

Perez ble nylig styreleder i flere av de norske og svenske selskapene i Tidal-systemet. Han tok over for Joseph Borrino, Roc Nations mangeårige finansdirektør. Borrino opplyser på sin Linkedin-profil at han ikke lenger jobber i Roc Nation.

Borrino og Jay Z hadde jobbet tett sammen helt siden de to styrte plateselskapet Def Jam i midten av forrige tiår.

Richard Sanders ble i august strømmetjenestens fjerde administrerende direktør siden salget.

Slått av svenskene

Det foregår en eksplosiv vekst i bruk av strømmetjenester på verdensbasis, som ved årsskiftet passerte milepælen 100 millioner betalende kunder. Men Tidal har ikke klart å kare til seg mye mer enn én prosent av de 100 millionene – altså omkring én million abonnenter – ifølge analyseselskapet Midia Research.

Tidal hadde i fjor en omsetning på 868,4 millioner kroner.

Det er ikke kjent nøyaktig hvor mange abonnenter Tidal har for øyeblikket da selskapet ikke har kommunisert abonnementstall til offentligheten på over 18 måneder. Tallene selskapet har rapportert, har også vist seg å være blåst opp. DN avdekket i januar at det selskapet utad hevdet var tre millioner brukere, var i Tidals interne rapporter 1,2 millioner brukere.

Tidal risikerer å miste opptil 100.000 norske abonnenter når Telenor etter nyttår avslutter sin avtale med strømmetjenesten, som DN meldte mandag. Telenor har til nå tilbudt Tidal-abonnement på toppen av sine kabel-tv-pakker i datterselskapet Canal Digital.

Markedslederen Spotify og utfordreren Apple Music har i år meldt om stadig nye rekorder, og har nå henholdsvis 60 og 30 millioner betalende abonnenter. Amazon har også meldt seg på i kampen, og har på ett år blitt verdens tredje største strømmetjeneste for musikk, ifølge Midia Research.

– Tidal er blitt markedsmessig marginale. De er ikke viktige i det store bildet lenger, sier Stein Bjelland, som underviser i strømming ved New York University Tisch.

– Tidal har satset på en nisje, lyd av høy kvalitet. Kanskje kan de fortsatt lykkes med å nå de spesielt interesserte brukerne. Men den gjennomsnittlige brukeren ser det ut som om de har tapt kampen om, sier førsteamanuensis Arnt Maasø, som forsker på strømming ved Universitetet i Oslo.

Forsinket regnskapsføring

Project Panther Bidco kontroller 17 datterselskaper i fem ulike land. En rekke av disse er kraftig forsinket med levering av regnskaper, og flere risikerer tvangsoppløsning.

Morselskapet Project Panther Bidco var selv tvangsoppløst fra februar til november i år på grunn av manglende rapportering. I november leverte så Tidals eiere regnskap for både 2015 og 2016. I den ti måneder lange perioden selskapet var tvangsoppløst, var Tidal teknisk sett eid av staten Storbritannia, ifølge pressekontoret til Companies House, britenes versjon av Brønnøysundregistrene.

Ingen av de seks norske datterselskapene har levert regnskaper.

– Fristen for å levere regnskaper er 31. juli, forklarer jurist Margrethe Trælvik i Brønnøysundregistrene.

En eventuell tvangsavviklingsprosess vil begynne i januar og avsluttes i mars eller april.

– At et så stort selskap tvangsoppløses vil være uvanlig, men jeg sitter ikke på noen eksakt statistikk. Inntrykket er at dette vanligvis skjer med småselskaper, sier Trælvik.

Det danske datterselskapet Wimp Music aps gikk først til tvangsoppløsning i høst på grunn av manglende regnskaper. Så ble de forsinkede regnskapene levert. Men nå har selskapet besluttet å oppløses frivillig, opplyser bostyrer og advokat Jacob Staghøj Troelsen.

I Sverige er Tidal i ferd med å fusjoner fire av sine datterselskaper. Regnskapene til Aspiro ab ble levert i forrige uke, fem måneder forsinket, opplyser Bolagsverket til DN.(Vilkår)