– Jeg har solgt en ganske dyr fiolin. Avtalen er med en utenlandsk, anonym kjøper. Jeg får selv spille på denne fiolinen så lenge jeg lever og orker å spille, men vedkommende har forhåndsbetalt, forklarer Arve Tellefsen (81).

Den folkekjære fiolinisten hadde i 2017 en inntekt på 84,7 millioner kroner, ifølge ligningstallene. Det plasserer Tellefsen på 19. plass på inntektstoppen i Norge. Han er oppført med en formue på 90,8 millioner kroner.

For 2016 var Tellefsens inntekter på 1,2 millioner kroner.

Fra én til 80 mill.

Fiolinen det gjelder, er en Guarnerius fra 1741, bygget av en av de største fiolinmakerne, Giuseppe Guarneri del Gesù (1698–1744), i Cremona i Italia.

Tellefsen kjøpte sin Guarneri i 1970 for én million kroner.

Arve Tellefsen med Guarneri-fiolinen, avbildet i 1977.
Arve Tellefsen med Guarneri-fiolinen, avbildet i 1977. (Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Scanpix)

– Da jeg kjøpte den, var det ikke for å investere, og jeg brukte 20 år av mitt liv på å betale ned gjelden. Slike gamle fioliner stiger hele tiden i verdi. Det finnes bare 150 av disse i hele verden, så de er veldig ettertraktet. Kjøpesummen lå på cirka 80 millioner kroner, sier Tellefsen.

I fjor omtalte DN den kraftige økningen i markedsverdien til instrumenter laget av gamle fiolinmestere som Antonio Stradivari (1644–1737) og Guarneri del Gesù.

Selv om han ikke så på fiolinen som en investering, har kjøpet utvilsomt vært lønnsomt.

– Den gangen ante ikke jeg at den skulle stige så mye i verdi. Så det var flaks. Jeg kjøpte den fordi jeg likte klangen i den, så jeg lånte oppover ørene for å få råd. Kunstnerisk har det iallfall vært en god investering, sier Tellefsen.

«Har vært med på alt mulig»

Fiolinen, som Tellefsen har eid i nærmere 50 år og øvd fire–fem timer på daglig, har vært med på litt av hvert i Tellefsens eie. Hans karriere er ikke av de letteste å oppsummere, og han regnes for å være blant de viktigste musikerne i Norge.

– Fiolinen har vært med på alt mulig, blant annet konserter over hele verden. Vi er nært knyttet til hverandre. Jeg skal ha julekonserter fremover, og da skal fiolinen være med. Så lenge jeg orker å løfte armene, skal jeg spille på den, sier Arve Tellefsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.