I 2009 ble verdens ledende konsertpromotør Live Nation og verdens ledende billettselskap Ticketmaster enige om en gigantisk fusjon som nærmest skapte et monster i underholdningsbransjen.

Norske konkurransemyndigheter var blant de første som godkjente avtalen. Senere fulgte amerikanske myndigheter etter, men ikke uten forbehold. Da forhandlingene mellom selskapene og myndighetene pågikk, var det heftige diskusjoner om avtalen i det hele tatt burde godkjennes.

Økte billettpriser

Ifølge Wall Street Journal endte det med et forlik som inneholdt ett vesentlig punkt: Live Nation kunne ikke påby konsertscener å bruke Ticketmaster til å selge billetter.

Denne avtalen mener USAs justisdepartement at selskapet nå har brutt, og planlegger derfor et søksmål mot underholdningsgiganten.

Den amerikanske børsavisen skriver at avtalen i 2010 ble inngått for å sørge for at konkurransen i markedet ble ivaretatt. De siste årene har imidlertid billettprisene økt, og selv om forliksavtalen går ut neste år, vil amerikanske myndigheter gå til retten for å forlenge den.

Siden 2009 har billettprisene steget med 50 prosent på de 100 største turneene i verden. Gjennomsnittsprisen på disse konsertene er nå 92,42 dollar, ifølge Wall Street Journal som henviser til Pollstar.

Møter hard konkurranse

– Ordet tvang er et sterkt ord. At det er en kobling mellom Live Nation og Ticketmaster internasjonalt, er allment kjent. I et lite marked som Norge, med mange uavhengige aktører, er det ikke et stort problem, men det er en annen situasjon i store markeder, sier markeds- og kommunikasjonssjef Tom Rasmussen i Ticketco.

Den norske billettplattformen driver foreløpig i både Norge, Sverige, Polen og Storbritannia, og har utviklet et billettsystem som de selger til konsert-, underholdnings- og sportsarrangører. Spesielt på det britiske markedet merker Ticketco den harde konkurransen.

– Et konkret eksempel er en dialog med fotballklubb som ville bruke vårt billettsystem. Så kom det et tilbud fra Ticketmaster, som kanskje har en dårligere teknologi, men kunne putte på to–tre konserter i året i avtalen. Det genererer helt andre inntekter for klubben og er vanskelig å si nei til. Hvorvidt det er god eller dårlig forretningsskikk, skal jeg ikke mene noe om, men det er slike utfordringer vi kan støte på i større markeder, sier han.

Milliardomsetning

Live Nation og Ticketmaster har ikke svart på henvendelsene fra Wall Street Journal. Etter fusjonen styrte plutselig Live Nation en rekke sider av konsertindustrien. Underholdningsgiganten er ikke bare konsertpromotør og billettselger. Den har også management for en rekke artister, og har inngått gullkantede avtaler med artister som Madonna, Shakira, og Jay-Z.

Live Nation omsatte for 10,8 milliarder dollar i 2018, tilsvarende 98 milliarder norske kroner. Selskapet hadde et resultat før skatt på 131 millioner dollar. Den norske avdelingen hadde en omsetning på 365 millioner kroner og et resultat før skatt på 27 millioner kroner i fjor.

Live Nation Norge har ikke besvart DNs henvendelse. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.