– Står du i billettboden på Øyafestivalen den sjette timen, og leser at et investeringsfond har betalt masse penger for festivalen, så er det ikke veldig overraskende om den personen tenker: «Jøss, hvem er det jeg egentlig jobber frivillig for?» sier tidligere «Lydverket»-programleder og musikkjournalist Asbjørn Slettemark.
Han er i utgangspunktet positiv til nyheten om at det amerikanske oppkjøpsfondet Providence Equity Partners, som sitter på aksjeverdier for 58 milliarder dollar, har kjøpt opp Øyafestivalen gjennom investeringsplattformen Superstruct Entertainment.
Bytter arbeidstimer mot festivalpass
I år er det 2700 personer som bytter arbeidstimer på festivalen mot gratis entré.
«Som alle andre festivaler er vi helt avhengig av frivillige for at vi kan åpne portene for publikumet som kommer strømmende inn onsdag», heter det på nettsidene til musikkfestivalen.
– Det er ikke noe sjokk at en festival som Øya tiltrekker seg folk som vil investere. Men utfordringen blir likevel hvordan dette slår ut overfor de frivillige som jobber på festivalområdet, sier Slettemark.
NRK P3-sjef Mats Borch Bugge tror derimot ikke kapitalsterke bakmenn vil redusere frivillighetsinnsatsen i årene som kommer.
– Det vil trolig ikke bli noe stort problem. Jeg tror ikke de frivillige på festivalen forholder seg til hvilke pengesterke aktører som står bak en festival. Det er viktigere med personene de møter lokalt, og hvordan merkenavnet oppleves å jobbe for lokalmiljøet og nasjonalt i Norge, sier han, som har vært musikksjef i NRK de siste årene.
Pr-sjef Jonas Prangerød i Øyafestivalen tror heller ikke eierendringen i musikkfestivalen vil påvirke de frivilliges engasjement.
– Sånn vi kjenner dem, er de mer opptatt av profil og innhold på festivalen, enn organisasjonsform.
Positiv til samarbeidet
Kulturminister Trine Skei Grande skriver i en epost at salget viser at Øyafestivalen som aktør også er attraktiv utenfor Norge.
– Jeg har tillit til at festivalens styre og ledelse gjør de nødvendige strategiske beslutningene for å sikre festivalens fremtidige nasjonale og internasjonale posisjon når de nå har inngått et samarbeid med Superstruct. Jeg gleder meg til årets festival og ser frem til at festivalen utvikler seg videre i årene som kommer, skriver Grande.
Musikkviter og forfatter av boken «Pop. En historie», Audun Molde, beskriver oppkjøpet av Øyafestivalen som spennende – om ikke helt uventet.
– Det er internasjonalt ikke så uvanlig med oppkjøp av festivaler som er kjente merkenavn med stor tiltrekningskraft både på publikum og sponsorer, sier Molde.
Festivalnettverk
Han mener det er sunt at Øya fornyer seg. Men understreker at det er viktig for dem å bevare identiteten som gjør at publikum og frivillige står i kø – år etter år.
– Her er det viktig for Øya å finne en god balanse, sier Molde.
Claes Olsen, bookingansvarlig for Øyafestivalen, samt medeier og gründer, forklarte i DN onsdag at de norske Øya-gründerne vil være mediere i Øyafestivalen as gjennom aksjer de har sikret seg i Superstruct Entertainment.
Det var i januar i fjor at det amerikanske selskapet begynte å kjøpe seg inn på det europeiske livemusikk-markedet. Den siste handelen ble annonsert i sommer, da den spanske elektronika-festivalen Sonar, som har avleggere i mange land, ble en del av festivalnettverket til milliardfondet. De sikret seg også aksjemajoriteten i den ungarske festivalen Sziget og musikkpromoteringselskapet Elrow i fjor.
Trenger mer artistkapital
Slettemark mener eierendringen kan være bra for selve innholdet på Øyafestivalen hvis de både beholder den norske profilen, samt at de får inn mer kapital og bruker selskapets europeiske festivalnettverk.
– Hvis du har fulgt festivalbransjen de siste årene, så er det åpenbart at Øyafestivalen, som er en mindre aktør i internasjonal sammenheng, har utviklet et problem på grunn av at honorarene på de medium og største artistene har galoppert de siste årene. Hvis Øya skal være i det sjiktet de ønsker å være – en kredibel festival med en «mainstream» appell – så trengs det penger, for den prisgaloppen vil bare fortsette, sier han.
Øyafestivalen fikk utbetalt 1.7 millioner kroner i støtte fra Kulturrådet for 2018. Rådet bekrefter i en epost at Øyafestivalen kan fortsette å søke om penger gjennom festivalordningen – selv om selskapsstrukturen er endret.
– Om Øya har endret selskapsstruktur har i seg selv ikke noe å si. Det ligger i dag inne en søknad fra Øyafestivalen som vil behandles på lik linje med de øvrige søknadene til ordningen, og med utgangspunkt i en kunst- og kulturfaglig vurdering. Om det foreligger ny informasjon om Øyafestivalens økonomiske forutsetninger, forventer Kulturrådet at det kommer en nærmere redegjørelse fra festivalen til saksbehandlingen. Utfallet av behandlingen vil være klar i desember, skriver leder for musikkseksjonen i Kulturrådet, Agnes Kroepelien i en epost.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.