Shamrock Capital kjøper låtkatalogen til de to norske hitmakerne Tor Erik Hermansen og Mikkel S. Eriksen i Stargate.

Kjøpesummen er ikke kjent, men det anerkjente magasinet Billboards kilder opplyser at da et mulig salg av låtkatalogen først ble presentert for potensielle kjøpere av advokatfirmaet Reed Smith, var låtskriverne ute etter en pris i overkant av 50 millioner pund, altså vel en halv milliard kroner.

Grunnlaget skal være at rettighetene genererer faste årlige inntekter til rettighetshaverne på mellom 3,5 og fire millioner pund.

– Jason og Patrick i Shamrock kan sine tall, men de elsker også musikk. Vi føler oss trygge på at livsverket vårt er i trygge hender i årene som kommer, sier Mikkel S. Eriksen ifølge Billboard.

Grunn til å gratulere

Audun Molde er førstelektor på populærmusikkstudiet på Høyskolen Kristiania og på BI, og forfatter av boken «Pop. En historie».

– Det å bli et internasjonalt investeringsobjekt som låtskrivere er en veldig stor anerkjennelse av det de har gjort. Det er all grunn til å gratulere, mener Molde.

Han sier denne typen oppkjøp av copyright er ganske vanlig internasjonalt, men sjelden vare i Norge.

– Transaksjonen viser at katalogen til Stargate har stor finansiell verdi.

Ifølge Molde er copyright en av de store vekstnæringene i musikkbransjen.

– Analytikere anslår at verdien av forlagsrettigheter, som det her er snakk om, kommer til å vokse med 20–25 prosent de neste årene. Dette skyldes blant annet at mange artister ikke skriver eget materiale, og at det lages veldig mange filmer, tv-serier, reklamefilmer og dataspill som trenger musikk, sier Molde.

Låter er milliardbusiness

Cato Strøm, administrerende direktør i den norske rettighetsorganisasjonen Tono, bekrefter at investorer for alvor har oppdaget at det ligger milliardverdier i låtrettigheter.

Han tror forklaringen finnes i Asia.

– Det at opphavere selger seg ut av rettigheter er ikke noe vi har sett så mye av tidligere. Men det har vært noen transaksjoner de siste årene som viser at store investorer tror at det er store penger i dette, sier Strøm.

Han viser blant annet til at investeringsfondet Blackstone kjøpte rettighetsorganisasjonen Sesac i 2017, angivelig for rundt en milliard dollar.

Store deler av inntektene til rettighetshavere stammer fra såkalte synkroniseringsrettigheter fra bruk i reklame, filmer og tv-serier.

– Verdien av musikkrettigheter øker når store markeder som Kina, Indonesia, Korea og Japan nås av den digitale transformasjonen og oppdager tjenester som Spotify og Netflix og lignende lokale tjenester, sier Strøm.

Fra gutterommet til LA

Stargate-duoen har etter at salget ble kjent kommet med noen korte uttalelser til Billboard.

– Når du begynner å lage musikk på gutterommet, tenker du ikke på at den kan få stor verdi 20 år senere. Vi er begeistret og stolte over at Shamrock anerkjenner denne verdien og har tro på musikken vår, uttaler Tor Erik Hermansen i Billboard.

Partner Patrick Russo i Shamrock Capital bekrefter kjøpet overfor Billboard:

– Tor og Mikkel er produktive låtskrivere og produsenter, som har skapt en katalog av låter som vil fortsette å være relevante i generasjoner fremover. Det er et privilegium for oss å ha fått anledning til å jobbe med dem og kjøpe denne unike musikkatalogen, sier Russo.

Shamrock Capital er et privat selskap, eid 100 prosent av Roy E. Disney – nevø til Walt Disney. Fondet forvalter verdier for 1,9 milliarder dollar, ifølge selskapets egne nettsider.

Nordmenn er blitt tøffere

I forbindelse med at Stargate flyttet til Los Angeles og etablerte seg med eget studio i 2016, hadde D2 en reportasje om duoen.

– For å lykkes i utlandet, må man fortsatt dra til utlandet. Verden er blitt mindre, nordmenn er blitt tøffere og mer klare for å prøve seg. Det å reise ut og mislykkes er ikke å mislykkes, sa Tor Erik Hermansen.

Nøkkelen til det amerikanske gjennombruddet var å omfavne den amerikanske samarbeidsmodellen for låtskriving.

Mens Stargate tidligere skrev sangene sine fra A til Å, har de etter hvert konsentrert seg om grunnleggende melodiske skisser og samarbeidet med såkalte toplinere – vokalister som skriver vers og refreng – samt andre musikere og produsenter.

Deler 100 poeng

Det er kompliserte rettighetsstrukturer i musikkverdenen, og Stargate har i mange sammenhenger deltatt i låtskriverteam der eierskapet til låten deles på flere.

Når inntektene skal fordeles, skjer dette ut fra hvor mange «poeng» de enkelte bidragsyterne eier i den konkrete låten. Totalt er det 100 poeng til fordeling for hver låt, og når store artister som Rihanna, Beyoncé og Katy Perry er involvert, skal disse ha sin del av poengene – og inntektene.

Ifølge Billboard kjøper Shamrock eierandeler i to ulike kataloger fra Hermansen og Eriksen, Katalogene skal fortsatt forvaltes av Sony/ATV Music Publishing.

Ifølge Music Business Worldwide eier Shamrock Capital etter dette ti nummer 1-hits fra Billboard Hot 100, den mest prestisjetunge hitlisten i USA, samt mer enn 50 topp ti-hits fra Storbritannia.

Eier berømte låter

Marte Thorsby i de internasjonale plateselskapenes forening Ifpi sier det er kjent at Hermansen og Eriksen sitter med låtskriverrettigheter i en rekke berømte låter.

Det er altså ikke mastertaper eller selve innspillingene Shamrock kjøper fra Stargate. Disse eies og forvaltes av plateselskapene.

– Det er ikke tvil om at Stargates katalog har stor økonomisk verdi, og forlagenes spesialitet er utvikle låtenes økonomiske potensial, sier Thorsby.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Jeg vil ikke snakke om den saken der.
Nkom-direktør vil ikke kommentere strid om radioantenne etter dab-møte.
01:46
Publisert: