Tirsdag ettermiddag ble selskapet slått konkurs i Asker og Bærum tingrett. Ifølge advokat Andreas Strime Christensen, som er oppnevnt som bostyrer, er det selskapets styre som har besluttet å begjære oppbud.
– I oppbudsbegjæringen redegjør styret for veien frem til den beslutningen. De viser til at det var en gjeldssanering rundt årsskiftet og at det kom inn nye eiere. Man gjennomførte festivalen i 2017, som styret betegner som en suksess. Men de skriver at de ikke fikk nok publikum fordi man kom for sent i gang med markedsføringen, sier Christensen, som mottok saken på sitt skriverbord for få timer siden.
–Styret opplyser videre at det ikke har kommet til enighet med kreditorene i etterkant og at det er en underdekning på cirka syv millioner kroner, opplyser bostyreren som foreløpig har fått gjort få egne undersøkelser.
Usikre verdier
– Det er midler i boet, men usikkert hvilke verdier det er. Jeg vil ha en gjennomgang med selskapets ledelse. Dette er en helt innledende fase. Det er for tidlig å ha noen meninger om hva bobehandlingen eventuelt vil avdekke. Jeg vil se på festivalen og økonomien knyttet til det.
Av underdekningen på rundt syv millioner kroner skal 4,7 millioner kroner av gjelden være til eksterne leverandører, mens 2,5 millioner kroner skal være lån fra eierne. Christensen har også fått opplyst at det kan være snakk om 17 mulig lønnskrav.
2017-versjonen av festivalene ble avviklet i midten av juni med en helnorsk lineup. Festivalen var tilbake i Frognerbadet, hvor den etter sin spede begynnelse på Bærums Verk i 1992 hadde flyttet i 1994.
Styreleder Per Karsten Ims er preget av konkursen. Ims og den andre eieren hadde håpet at de skulle klare å få til nok en gjeldssanering etter årets festival. Men det lot seg ikke gjøre.
Forgjeves
– Vi har forsøkt i hele høst forgjeves å få til en gjeldsordning. Så nå er jeg skuffet. Vi er ikke kommet i mål med det. Vi har gått inn og tapt mye penger, sier Ims.
– Hvem blokkerte for en løsning?
– Flere. Man er avhengig av konsensus, at alle er med på en løsning. Det virket lenge som om kreditorene var det, men så var det noen som takket nei, eller ikke var med likevel, opplyser styrelederen.
Han er usikker på om han vil forsøke å redde Norwegian Wood nok en gang.
– Vi må områ oss litt. Vi var nødt ut fra våre plikter ifølge aksjeloven å melde oppbud. Det har vi ikke fått tid til å vurdere ordentlig. Vi har lenge hatt tro på merkenavnet og festivalen, men det har kanskje dukket opp for mange konkurrenter og markedsmessige ting som har gjort det vanskelig å drive festival i Oslo, sier Ims og peker på at det også skyldes utviklingen internasjonalt.
– Mange artister er blitt ganske kostbare å booke. De er uforholdsmessig dyre å booke for en forholdsvis liten festival som Norwegian Wood er.
Av den eksterne gjelden på knappe fem millioner kroner opplyser styrelederen at det er snakk om ulike leverandører.
– Det er produksjonsmessige ting, sikkerhet, et par artister og mange mindre leverandører.
Ims beklager at det endte med konkurs.
– Dessverre sviktet salget. Selv om vi forsøkte så godt vi kunne. Det var veldig dyktige mennesker vi jobbet med, fra festivalsjefen til alle den andre. Dette er ingen hyggelig opplevelse.
Store artister
Det er en imponerende liste med artister som ifølge Wikipedia har gjestet festivalen. Store internasjonale artister som Johnny Cash, Jethro Tull, Iggy Pop, David Bowie, Roger Waters, Neil Young, Nick Cave og Ringo Starr har alle spilt på hovedscenen. (Vilkår)