– Det har vært utfordrende å nøste i dette, sier bostyrer og advokat Andreas S. Christensen.

Over ett år etter at Norwegian Wood ble slått konkurs, er det fortsatt flere uløste spørsmål om pengebruken til aktørene og selskapene bak den nå nedlagte musikkfestivalen.

Frem til nå har det kommet inn krav på rundt 4,3 millioner kroner, og flere av fordringene kommer fra artister som opptrådte på Norwegian Wood i juni i fjor.

Sluttbeløpet blir trolig langt høyere da lønnsgarantiordningen til Nav ikke har fremmet krav på vegne av de Norwegian Wood-ansatte ennå.

Transaksjoner mellom selskaper

Nå bekrefter bostyrer Christensen at det er sendt stevning til Asker og Bærum tingrett og klage til Oslo forliksråd på til sammen 1,5 millioner kroner mot eierselskapene Narviga Invest og Arjuna, som styres og eies hundre prosent av Per Karsten Ims, tidligere styreleder i Norwegian Wood.

– Det ligger i kortene at vi ikke har kommet til enighet når vi tar disse rettslige skrittene mot selskapene bak Norwegian Wood. Det har vært til dels utfordrende å få klarhet i transaksjoner mellom de forskjellige selskapene som i stor grad styres av Ims, sier Christensen.

Ims er først og fremst eiendomsinvestor, men har også flere sentrale roller innenfor festival- og konsertbransjen.

Styreleder Per Karsten Ims i Norwegian Wood Company under skiftesamlingen i Asker og Bærum tingrett i januar.
Styreleder Per Karsten Ims i Norwegian Wood Company under skiftesamlingen i Asker og Bærum tingrett i januar. (Foto: Mikaela Berg)

Bostyrer sliter med å finne ut hva som har skjedd med 129.000 kroner som ble omsatt i kontanter under musikkfestivalen, og som senere ble tilført Ims’ selskap Narviga Invest.

– Kontantoppgjøret tilhører festivalen, og var ikke en rettmessig betaling til dette selskapet, sier Christensen.

Ims er langt fra enig i denne beskrivelsen.

– Norwegian Wood Company sin bankforbindelse hadde ikke rutiner for å motta kontanter, noe vi kan dokumentere, så beløpet ble i stedet satt inn på en konto tilhørende Narviga Invest as i en annen bank, som kunne motta disse, første virkedag etter festivalen i fjor. Vi var ikke komfortable med å ha disse liggende på kontoret. Vi har tilbudt bobestyrer å gjøre opp dette for lenge siden, men har ikke fått svar på dette, skriver han i en epost til DN.

I tillegg har bostyrer sendt en forliksklage på i overkant av 1,3 millioner kroner til Oslo forliksråd.

– Den omhandler forskjellige betalinger fra Norwegian Wood til Arjuna as, som vi mener det ikke er rettsgrunnlag for, sier han.

«Bare trist»

Ims bekrefter at han har mottatt stevningen mot Narviga Invest. Men sier han ikke har sett noe til forliksklagen.

– Vi venter på å få konferert med selskapets advokat om hva vi skal svare på den. Vi har ennå ikke mottatt klagen mot Arjuna til Oslo Forliksråd, så den kan vi ikke ta stilling til før vi har lest den, skriver han i en epost.

Ims beskriver historien om Norwegian Wood som «bare trist». Men er samtidig kritisk til hvor stort omfang konkursen skal få i rettssystemet.

– Bobestyrer har fått all informasjon han har etterspurt, og vi har etter beste evne forsøkt å svare på spørsmålene hans. Om dette likevel ikke er tilstrekkelig for bobestyrer vet jeg virkelig ikke hva vi kan gjøre. Jeg synes det virker pussig at de begrensede midlene i boet skal brukes i rettssystemet, men det får være opptil bobestyrer å avgjøre. Jeg ser uansett frem til å bli ferdig med denne saken, en gang for alle.

Artister fikk ikke penger

I januar var det fortsatt et haleheng av artister som ikke hadde fått honorar etter å ha opptrådt på musikkfestivalen. Visesangeren Lillebjørn Nilsen hadde blant annet 170.000 kroner utestående.

Visesangeren Lillebjørn Nilsen spilte på Norwegian Wood-festivalen i fjor sommer.
Visesangeren Lillebjørn Nilsen spilte på Norwegian Wood-festivalen i fjor sommer. (Foto: Vegard Grøtt/NTB Scanpix)

Helge Westbye i Grappa, som representerer Nilsen, sier at de har fått halvparten av de 170.000 kronene de skulle ha hatt.

«Hører ikke hjemme i Festival-Norge»

Tidligere festivalsjef Svein Bjørge i Norwegian Wood sier til DN at hans krav på 405.000 kroner fremdeles ikke er betalt. Bjørge legger til at han skulle ønske at han hadde hatt mer oversikt over økonomien før han takket ja til å bli festivalsjef.

Carsten Jøssund, som er manager for deLillos, bekrefter at gruppen fremdeles har et krav på 275.000 kroner mot festivalen. Han ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer, men viser til et sitat Lars Lillo-Stenberg ga til Dagsavisen i fjor høst:

«Disse aktørene hører ikke hjemme i Festival-Norge»

– Han har for så vidt rett i at vi ikke hadde så mye erfaring fra musikkfestivaler, men vi hadde store ambisjoner og utelukkende gode motiver. Vi ønsket virkelig å skape varige og gode festivalopplevelser midt i Oslo, skriver Ims i et tilsvar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Blomqvist-sjefen om nye Pushwagner-trykk: – Vi er imponert over at prisene holder
Ikke i tvil om hva han heller ville brukt 50.000 kroner på.
02:18
Publisert: