– Økokrim kan nå bekrefte at vi etterforsker fire anmeldelser av Tidal Music as, sier førstestatsadvokat Elisabeth Harbo-Lervik i Økokrim.

Etterforskningen kommer etter at DN i mai i fjor skrev at lyttertallene til den norskutviklede strømmetjenesten er manipulert.

– Det er gjennom medieomtale gjort kjent at anmeldelsene gjelder strømmetjenesten Tidal og det er mistanke om at noen skal ha manipulert antall avspillinger av enkelte sanger. Økokrim har iverksatt etterforskning for å få bekreftet eller avkreftet mistanken om manipulasjon, sier Harbo-Lervik.

I dokumentaren «Strømmekuppet» skrev DN at minst 320 millioner falske avspillinger Beyoncé- og Kanye West var blitt lagt til Tidals lyttertall. Resultatet var at de to superstjernene og deres plateselskaper fikk for høye utbetalinger, på bekostning av alle andre artister på Tidal.

Dokumentar: Strømmekuppet

Les dokumentaren om Tidals manipulering av Beyoncé og Kanye Wests lyttertall her.

Les saken

De påfølgende ukene ble det levert inn fire politianmeldelser mot Tidal fra norske musikkorganisasjoner.

Etterforskes som databedrageri

Manipulasjon av data er regulert i straffelovens paragraf 371 og saken etterforskes som databedrageri, opplyser Harbo-Lervik.

Tidal ble startet i Norge, men eies i dag av Jay Z (nummer to fra høyre), 20 andre verdenskjente artister og band, samt telekomselskapet Sprint. Fra venstre, Rihanna, Nicki Minaj, Madonna, Deadmau5, Kanye West, Jay Z og J. Cole.
Tidal ble startet i Norge, men eies i dag av Jay Z (nummer to fra høyre), 20 andre verdenskjente artister og band, samt telekomselskapet Sprint. Fra venstre, Rihanna, Nicki Minaj, Madonna, Deadmau5, Kanye West, Jay Z og J. Cole. (Foto: Jamie McCarthy/Getty Images for Roc Nation)

Ordinært bedrageri har en strafferamme på to år. Regnes bedrageriet som grovt er strafferammen inntil seks år.

Venter på informasjon fra Tidal

Etterforskerne i Økokrim er ellers ordknappe og vil ikke kommentere om det er gjort bevisbeslag eller funn som styrker mistanken om at det har skjedd noe straffbart. Ifølge Harbo-Lervik befinner etterforskningen seg «fortsatt i en tidlig fase», men Økokrim har allerede sikret mer enn 25 timer med rettslige avhør av fire tidligere Tidal-ansatte.

Økokrim-etterforsker Elisabeth Harbo-Lervik.
Økokrim-etterforsker Elisabeth Harbo-Lervik. (Foto: Petter Berntsen)

– Hvor lenge har etterforskningen pågått?

– Etterforskningen har pågått siden høsten 2018.

– Samarbeider Tidal med etterforskningen?

– Tidal Music as har tidligere i media uttalt at de anser seg som fornærmet i saken. De bør i så tilfelle ha en egeninteresse i få informasjon på bordet som vil kunne si noe om en eventuell manipulasjon. Men vi venter fortsatt på at de skal komme med denne informasjonen til oss.

– Har dere fått se Tidals database?

– Jeg vil ikke kommentere etterforskningen.

– Er dere i en rettslig prosess for å få utlevert materialet fra Tidal?

– Som tidligere, jeg vil ikke kommentere etterforskningen.

Tidal hyrer ny advokat

Tidal har tidligere vært representert av advokatfirmaet Thommessen i Norge, men har nå hyret inn Fredrik Berg i advokatfirmaet Fend.

Berg har vært forsvarer i to av Økokrims største saker de seneste årene: Yara-saken og Transocean-saken. Begge sakene er omtalt som prestisjenederlag for Økokrim.

Berg bekrefter at han er hyret inn spesielt for å jobbe med Økokrim-saken.

– Tidal er ikke mistenkt eller siktet i saken. Vi er i dialog med Økokrim. Det ville ikke være riktig å dele denne informasjonen med pressen, sier Berg.

Økokrim ønsker ikke å kommentere om noen er mistenkt eller siktet.

Tidal: Vi er i dialog med Økokrim

Tidal har hele tiden nektet for at det har foregått manipulasjon og mener selskapet er utsatt for en svertekampanje fra DN.

«Tidal er ikke mistenkt i etterforskningen. Vi er fortsatt i dialog med Økokrim. Helt fra begynnelsen har DN sitert dokumenter som dere ikke har delt med oss på tross av gjentatte forespørsler», skriver selskapet i en epost til DN.

Og fortsetter:

«DN har flere ganger kommet med påstander basert på informasjon vi tror kan være forfalsket, endret, eller som faktisk ikke finnes. Inntil vi får tilgang til dokumentene kan vi derfor ikke vite, eller kommentere på, om denne informasjonen er autentisk. Vi ber dere derfor vennligst igjen om å sende oss dokumentene som dere baserer artiklene deres på.»

DN har sendt Tidal en rekke utdrag fra lytterloggene i forkant av publiseringen i mai ifjor. I tillegg fikk Tidal en 74 sider lang rapport fra NTNUs Center for Cyber and Information Security, som analyserte materialet. Den inneholdt pseudokode, som enkelt forklart er en oppskrift på hvordan forskerne undersøkte materialet. Av hensyn til kildevernet har ikke DN utlevert hele databasen avisen har fått tilgang til.

– Tidal kunne lett sjekket våre funn i sin database. Ved å bruke opplysningene i rapporten kan de sjekke sine egne data opp mot våre. Vi har sjekket tallene i vår database opp mot de tallene Tidal selv har publisert, og de stemmer. Likevel sier Tidal at våre tall er feil. Vi venter fortsatt på en forklaring, sier featureredaktør Gry Egenes i Dagens Næringsliv.

Og fortsetter:

– Tidal har gjennomgående ikke svart på et eneste konkret spørsmål om strømmetallene. Dette er spørsmål en hel bransje ønsker svar på. Vi er spent på om Økokrim får flere svar fra Tidal enn oss.

Undersøkelse lar vente på seg

Tidal har hyret inn et eksternt cybersikkerhetsfirma som skal ettergå påstanden om manipulasjon og det Tidal kaller «et potensielt datainnbrudd». Den interne etterforskningen ble satt i gang i mai i fjor.

Ifølge Tidal pågår undersøkelsene fortsatt og den endelige rapporten er derfor ikke klar. Selskapet svarer ikke på spørsmål om når rapporten vil være ferdig eller om den vil bli offentliggjort.

DN har ingen opplysninger om at Beyoncé eller Kanye West har vært kjent med at lyttertallene deres er blitt endret.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tidal-saken på tre minutter
DN dokumenterer massiv manipulasjon: Beyoncé og Kanye Wests lyttertall er manipulert med flere hundre millioner falske avspillinger.
02:57
Publisert: