– Hei, det har kommet inn helt utrolig mange henvendelser og bud helt opp til 1700 kroner, svarer en som selger lørdagspass til Øyafestivalen i Tøyenparken i Oslo, på Finn.no.

– Folk krangler opp prisen nå. Må nesten vente litt til det gir seg, svarer en annen.

Det er enorm pågang på Finn.no om dagen for å få tak i et Øya-pass. Det til tross for at Øyafestivalen legger ut 100 dagspass hver dag klokken 11 for å bøte på budkrig og prispress.

Kan kreve tilbake overskuddet

Svartebørsloven forbyr å videreselge billetter til en høyere pris enn arrangøren har satt, men det er kun én rettslig konsekvens: At kjøperen kan kreve overskuddssummen tilbake fra selger.

– Hvis folk faktisk hadde brukt denne loven, så ville man sannsynligvis nådd langt, sier jusprofessor ved Universitetet i Bergen, Hans F. Marthinussen som jobber med pengekravsrett.

– Det er ikke straffbart å selge videre, og politiet ville nok uansett ikke løpt etter folk som selger overprisede festivalpass på Finn.no. Privat håndhevelse kan derfor være mer effektivt, sier han.

Til tross for at festivalen har satt inn tiltak for å unngå at Øya-pass havner på svartebørsen, er det budkrig for festivalpass over stykkpris på Finn.no. Et fredagspass på Øya koster opprinnelig 1044 kroner.
Til tross for at festivalen har satt inn tiltak for å unngå at Øya-pass havner på svartebørsen, er det budkrig for festivalpass over stykkpris på Finn.no. Et fredagspass på Øya koster opprinnelig 1044 kroner. (Foto: Skjermdump)

Ifølge Marthinussen er svartebørsloven både praktisk og gjennomførbar.

– Problemet er kanskje at folk ikke kjenner til loven, eller synes det er ubehagelig å kreve pengene tilbake.

Dessuten, påpeker professoren, har både de som kjøper og selger en interesse i å opprettholde markedet.

– Det er mange kulturelle arrangementer jeg hadde gått glipp av dersom det ikke hadde vært for svartebørsen, sier Marthinussen.

– Derfor er nok ikke de som selger er veldig bekymret, legge han til.

– Selger risikerer jo ikke mer enn å tape overskuddet.

Folk får ikke billetten sin

– Vi har egentlig solgt alt vi har, men dette er vårt lille forsøk på å bremse svartebørs fra gammelt av, sier pressekontakt Jonas Prangerød fra Øyafestivalen.

Han forteller at de ser an hver dag hvor mange pass de kan selge, men at det i hvert fall er 100 ekstrapass per dag. Før var det sånn at man kunne møte opp ved festivalområdet klokken 11, i håp om å sikre seg en restbillett. Fra og med i fjor har disse ekstrabillettene blitt solgt på nett, slik som andre festivalpass.

Prangerød forteller at onsdagens ekstrapass ble revet bort på fem minutter.

– Hva annet får dere gjort for å bekjempe svartebørsen?

Sigrid ble en snakkis på Øyafestivalen, etter konserten på Amfiet.
Sigrid ble en snakkis på Øyafestivalen, etter konserten på Amfiet. (Foto: Ihne Pedersen)

– Veldig lite. Vi forsøker å begrense videresalg på våre egne plattformer, men det er så stor aktivitet at vi ikke rekker å kontrollere alt. Det vi observerer er at noen selgere er langt mer troverdige enn andre, sier Prangerød.

Tidligere har festivalen slitt med falske pass, og Prangerød anslår at de måtte avvise mellom 100 og 200 publikummere i døren for tre, fire år siden. På festivalens første offisielle dag, onsdag, var det langt færre ugyldige billetter enn ventet.

– Det betyr forhåpentlig at billettkjøperne er blitt litt smartere de siste årene, og at man unngår de kjipeste svindlerne. Så det er gledelig for oss, men vi er blitt kontaktet av folk som har sendt penger til en selger, men ikke fått billetten sin, sier han.

– Så det skjer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.