DN skriver torsdag om regnskapstallene til Kygo-konsernet, som samler inntektene Bergensartisten Kyrre Gørvell-Dahll (27) har dratt inn i 2018.
EDM-stjernen satt igjen med 90 millioner kroner før skatt, etter en omsetning på 243,8 millioner kroner.
Det mener Lena Midtveit, administrerende direktør i den norske filialen av plateselskapet til Kygo, Sony Music Norge, er unikt i norsk musikkbransje.
– Med fare for å være historieløs: Jeg kommer ikke på noen som kan måle seg mot dette, sier Midtveit, før hun nevner nok en Fana-artist – Alan Walker – som ikke har levert regnskapstall for 2018 enda.
«Satset bevisst»
Midtveit sier resultatet til Kygo er «fantastisk».
– Det er utrolig imponerende. Man må ta av seg hatten for det de har fått til, sier hun.
Administrerende direktør Kathrine Synnes Finnskog i interesseorganisasjonen Music Norway, som jobber med å fremme norsk musikk globalt, mener den økonomiske suksessen er en del av et langsiktig og fornuftig lagarbeid.
– Kygo har satset bevisst på sine investeringer i merch og kommersielle samarbeid, noe som har gitt god uttelling, samtidig som han har hatt tre album i denne perioden som har streamet bra. Jeg tror du må satse på å være produktiv i flere grener, men en sterk og troverdig merkevare, som Kygo, kan få til nettopp det, sier Finnskog.
Tjener mest på konserter
Hun påpeker at det fremdeles er livebiten – altså Kygos konserter, som er mest innbringende.
– Dette er i tråd med utviklingen i musikkbransjen siden 2000. Det er i konsertmarkedet de største pengene ligger, i Norge og internasjonalt. Dette er bygget opp i løpet av de fire, fem siste årene, og det er imponerende bedrift å ha skapt dette rundt musikken til Kygo i løpet av så kort tid.
Kygo-konsernet har en egenkapital på rundt 170 millioner kroner, og artisten har investert rundt 88,8 millioner kroner i aksje- og rentefond. Finnskog mener Kygo er en døråpner for andre norske artister.
– Det er inspirerende å se de ringvirkninger Kygo har bidratt til. Flere av våre fremste ute velger nå Norge som base, for å produsere og skape mer i norske studioer med norske produsenter. Med tanke på hva Stargate har fått til i USA, er det blir spennende å følge de unge norske som satser på en studio- og produsentvirksomhet parallelt med sin artistkarriere. Dette har svenskene gjort før oss, men nå ser internasjonal musikkbransje til Norge, noe Kygo også har bidratt til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.