Norske Phonofile har vokst kraftig i mange år på å håndtere digital musikk. Fra 2010 til 2015 økte omsetningen fra 22,4 til 115 millioner kroner, og selskapet fikk et resultat før skatt på 3,5 millioner kroner i 2015.

Nå er selskapet solgt til Orchard, et selskap eid av Sony.

– Det vil ikke bli noen endringer i den daglige driften av Phonofile, skriver administrerende direktør Erik Brataas i en epost, der han understreker at de nye eierne opererer helt uavhengig av Sony.

Phonofile sørger for at strømmetjenester som Spotify, Apple Music og Tidal får musikken til nærmere 2000 uavhengige artister og plateselskaper. Og i den andre enden sørger Phonofile for at artistene får pengene sine, samtidig som selskapet gjør hva det kan for å promotere og markedsføre musikken.

Solgt

Phonofile selges sammen med Finetunes, som de slo seg sammen med i høst, og salgssummen estimeres til mellom 19,6 og 21,6 millioner euro i en pressemelding fra holdingselskapet Sendr. 

– Begge teamene er ekstremt kunnskapsrike og gjør en strålende jobb med å representere noen av de mest prestisjefulle og viktige uavhengige plateselskapene i Tyskland og de nordiske landene, sier Brad Navin, toppsjef i The Orchard ifølge Mediabiz.de.

Etter fusjonen i høst var både Phonofile og Finetunes eid av holdingselskapet Sendr. Ifølge Musicweek.com er Sendr hovedsakelig eid av Finetunes-gründerne Oke Göttlich og Henning Thieß, men de hadde også norske aktører på eiersiden, som Fono og Nopa.

Ekstremt stabil stab

Phonofile ble startet som en enmannsbedrift i 1999, som et digitalt musikkarkiv som serverte TV 2 med musikk. Så meldte NRK sin interesse for digitalt distribuert musikk og i 2005 kom Apple og tre år senere Spotify. I 2010 slo Phonofile seg sammen med konkurrenten Artspages og sikret seg med det plassen som det sentrale mellomleddet for alle artister og plateselskaper som valgte å stå utenfor de tre store multinasjonale plateselskapene Warner, Sony og Universal.

Phonofile har hatt en usedvanlig stabil stab, og hadde ikke mistet en eneste ansatt siden oppstarten i 1999 da de ble intervjuet som gasellebedrift i DN i desember. De hadde da 18 ansatte og fikk rundt 40 totalt, etter fusjonen.

Kjøperne understreker at ledelsen i de to selskapene skal fortsette som før. Det gjør også Brataas.

– Alle Phonofile-ansatte er med som før og vil fortsette i sine vanlige roller, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.