Astrid Smeplass (21), kjent som Astrid S, ble søndag kåret til Årets Spellemann. For første gang på 15 år gikk prisen til en kvinne.

«Ikke et vondt ord om årets vinner Astrid S», skriver Robert Hoftun Gjerstad i Aftenposten, men kaller forbigåelsen av Susanne Sundfør (31) «en regelrett skandale - nok en gang». Han mener det er lagt for mye vekt på Sundførs 384.339 månedlige lyttere på Spotify, mot Astrid S' over 6,4 millioner.

Også Dagbladets kulturredaktør Sigrid Hvidsten er kritisk til at Sundfør «åpenbart blir forbigått gang på gang». Artisten var nominert i to Spellemann-kategorier i år, uten å vinne noen pris.

Spellemann-styreleder og medlem av juryen som kårer Årets Spellemann, Marte Thorsby, forsvarer avgjørelsen.

1. Spellemann har skapt debatt – igjen. Kulturredaktør Sigrid Hvidsten i Dagbladet skriver blant annet at «Susanne Sundfør er den beste blant oss. Derfor er de stadige forbigåelsene helt umulige å forstå». Kan du hjelpe folk å forstå? Hvorfor vant ikke Susanne Sundfør?

– Juryen, som besto av ti personer, diskuterte flere kandidater – deriblant Susanne Sundfør. Vi landet i år på Astrid S som har hatt et helt unikt år med 750 millioner streams og tre måneders verdensturné. Hun gir alt og er ekstremt hardtarbeidende. Vi mener at Astrid S var den som utmerket seg mest i 2017 og fortjente å bli Årets Spellemann.

2. Det har vært debatt om vektleggingen av popularitet kontra kvalitet i flere Spellemann-kategorier. Hvor viktig er publikumssuksess, som salgs- og strømmetall, blitt når Årets Spellemann skal kåres?

– Årets Spellemann avgjøres på fritt grunnlag, men det står i kriteriene at salg og live skal vektlegges. Presiseringen om at salg og live skal vektlegges kom inn for noen år siden. Dette er jo en pris som gis til artisten vi mener har utmerket seg mest i året som er gått. Med den enorme populariteten på strømmetjenestene, i tillegg til hvordan hun har tatt publikum i Norge og mange andre land, med storm, så mente vi det var Astrid S sitt år.

3. Astrid S var første kvinnelige vinner av Årets Spellemann siden Silje Nergaard i 2003. Hvorfor gikk det 15 år mellom?

– Hvert eneste år tar vi en helt egen, uavhengig vurdering av hvilken artist eller gruppe som har markert seg aller mest i året som gikk. Det samme gjorde vi i år. Vi hadde på ingen måte på forhånd bestemt at det skulle være en kvinne, men det er veldig gøy at vi kom frem til at det var en kvinne som fortjente prisen i år.

4. Blir det 15 år til neste gang en kvinne får utmerkelsen?

– Med den suksessen vi ser nå blant norske kvinner, håper jeg virkelig ikke det tar lang tid til neste gang. Det har vært kvinnelig vinner av Årets Nykommer og Gramo-stipend mange år på rad, nå sist med Sigrid i år.

5. Nå er det fem år siden noen over 30 år ble Årets Spellemann. Er dette et bevisst trekk for at Spellemann skal få bedre oppslutning blant de unge, og unngå at P3 Gull tar over ung-segmentet?

– Nei, på ingen måte. Alle artister vurderes på likt grunnlag. Sånn sett er det ikke noe valg fra vår side at det skal være unge artister, men det har det altså vært de siste årene.(Vilkår)

Slik får de til å eie hytte sammen
De deler en gammel og ærverdig slektshytte med 37 sengeplasser. Kusiner, tremenninger og firmenninger om fordelene og utfordringene med å eie sammen.
01:49
Publisert: