Rapperen Jay-Z har lagt inn et bud på 464 millioner svenske kroner for Aspiro, som driver den norskutviklede strømmetjenesten Wimp.

Aspiros største eier, Schibsted, har allerede godtatt budet på sine aksjer, og Aspiros uavhengige budkomité har anbefalt de resterende eiere å selge.

Satser i USA

DN skrev i november om hvordan Aspiro er på vei inn i flere internasjonale markeder, deriblant USA. Aspiro forsøker å skaffe seg innpass på strømmemarkedet med et hi-fi-produkt som tilbyr høyere lydkvalitet – til høyere priser – gjennom Wimp-avarten Tidal.

Styremedlem Fredrik Bjørland i Aspiro bekrefter at det var Tidal som trigget interessen fra Jay-Z og selskapet hans, Project Panther Bidco.

– De har signalisert at de skal legge betydelig med ressurser i dette, utvikle teknologien og bruke nettverket sitt til å ta det videre, sier Bjørland.

Hiphopfeide

Det er duket for en real hiphop-feide om retten til strømmetronen. Wimp og Jay-Z utfordres av en av hiphopens andre store skikkelser, Dr. Dre. Apple kjøpte ifjor Beats Electronics for tre milliarder dollar fra plateprodusent Jimmy Iovine og Dr. Dre. Sistnevnte ble med videre i driften og bruker navnet sitt i markedsføringen av strømmetjenesten.

Eminem performs with Dr. Dre (R) at the 53rd annual Grammy Awards in Los Angeles, California, February 13, 2011. REUTERS/Lucy Nicholson (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT) (GRAMMYS-SHOW)
Eminem performs with Dr. Dre (R) at the 53rd annual Grammy Awards in Los Angeles, California, February 13, 2011. REUTERS/Lucy Nicholson (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT) (GRAMMYS-SHOW) (Foto: Reuters)

Rapperen Dr. Dre er med i driften av Beat Electronics. Foto: Lucy Nicholson, Reuters/NTB Scanpix

Mens Jay-Z er den tredje rikeste hiphoperen i verden, ble André «Dr. Dre» Young den rikeste hiphoperen i verden etter Apples oppkjøp, ifølge Forbes. Tilsammen skal han være god for 780 millioner dollar.

– Jeg pleier å si at entreprenørskap er det femte hiphop-elementet, sier D2-journalist Øyvind Holen, som har gitt ut flere bøker om hiphop.

De store feidene i hiphopen har de siste årene handlet om hvem som topper Forbes’ liste over verdens rikeste hiphopere, ifølge Holen.

– Så rap-feidene er blitt finansfeider?

– Ja, det har de vært lenge. Det har vært konkurranser klesmerkene og plateselskapene imellom, men vi har kanskje ikke sett det på det selskapsnivået som vi nå kan få, sier Holen.

Hard konkurranse

Ingen i Aspiro-ledelsen ønsker å kommentere saken før et eventuelt salg er avklart. Kjartan Slette, som var med i Wimp fra starten før han hoppet av ifjor for å starte sitt eget selskap, sier dette kan være med å heve interessen for det norske innovasjonsmiljøet.

– Jeg er stolt over og glad for de over hundre ansatte som sitter i Wimp i dag og som har gjort dette mulig. Dette er en stor dag for de, og for norsk innovasjon og norske startups.

Han tror merkevaren Jay-Z og tilgangen på mer kapital kan hjelpe selskapet til et gjennombrudd i USA.

– For å si det veldig enkelt, før kunne ikke Aspiro lykkes, nå kan det det.

Selv om Spotify fortsatt er den største strømmeaktøren i verden, utfordres tronen til svenskene nå fra flere kanter. Deezer, verdens nest største strømmetjeneste etter Spotify, rykket også inn på det amerikanske markedet i september. Også Google Play Music og Pandora kjemper om en bit av kaken.

– Gir oppkjøpet Aspiro muskler til å utjevne kampen?

– Det er iallfall klart at hovedkonkurrenten har vært betydelig sterkere finansiert enn hva Aspiro har vært. Det er også noe av grunnen til at man har anbefalt å akseptere budet, sier Aspiro-styremedlem Fredrik Bjørland, som også har sittet i budkomiteen.

Budet fra Jay-Z og Project Panther Bidco ligger godt over markedspris.

Aspiro-aksjen endte torsdag på 0,66 svenske kroner per aksje. Budet er på 1,05 kroner per aksje.

 

Les også:

Rasende av «kvalmende skryt» fra First House

Med et enkelt grep slipper du å betale tv-lisens

Du har nesten garantert fått spam fra denne øya(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele avisen her.