Spotify økte antall abonnenter, såkalt premiumbrukere, med 31 prosent på ett år. I andre kvartal i fjor hadde selskapet 83 millioner premiumbrukere. I årets andre kvartal var det økt til 108 millioner.

Antall abonnenter er en viktig driver for inntektene til den populære strømmetjenesten. Veksten bidro til at inntektene steg fra 1,3 milliarder euro i andre kvartal i fjor til 1,7 milliarder euro i år.

Spotify var kun en hårsbredd unna å levere et overskudd for kvartalet. Driftsresultatet endte på minus tre millioner euro, mot 90 millioner euro i samme periode året før.

«Selskapet slo våre forventninger for andre kvartal 2019 med litt høyere bruttomargin til tross for investeringer i podkaster og inntekter som vokser to og en halv ganger så mye som driftskostnadene», skriver Spotify et brev til aksjonærene.

Skuffet over abonnent-vekst

Selv er ikke selskapet helt fornøyd med antall premiumbrukere. Spotify hadde selv peilet seg inn mot mellom 107 og 110 millioner premiumbrukere i kvartalet. 108 millioner brukere var dermed under midtpunktet av intervallet og brøt med selskapets egne målsetninger.

«Den tar vi på vår kappe. De gode nyhetene er at svikten var relatert til gjennomføring og ikke en svakhet i forretningen. Vi venter å ta igjen det tapte før året er over», skriver Spotify.

Spotify-aksjen faller 2,26 prosent i førhandelen på Wall Street.

Helgardering

Spotify ble grunnlagt i 2006 av svenske Daniel Ek og Martin Lorentzon. I fjor sommer, 12 år og millioner av abonnenter etter, gikk selskapet på børs i USA. Mottagelsen har vært blandet og selskapets aksjekurs er etter en del opp og nedturer omtrent den samme som da Spotify først ble børsnotert.

Når året er omme venter Spotify å ha mellom 250 og 265 millioner månedlige brukere og mellom 120–125 millioner premiumbrukere. Ifølge selskapets guiding kan inntektene nærme seg to milliarder euro, mens driftsresultatet kan ende på nærmest hva som helst.

Spotify har en noe bred guiding for driftsresultatet som ifølge guidingen kan havne på alt fra et overskudd på 31 millioner euro til et underskudd på 131 millioner euro.

Det skyldes at svingninger i aksjekursen til Spotify direkte påvirker driftskostnadene på grunn av arbeidsgiveravgift knyttet til lønn og aksjebaserte kompensasjoner til ansatte.

Tror på gull i podkast

Antall podkastbrukere på Spotify økte 50 prosent fra første kvartal til andre kvartal og har nesten doblet seg hittil i år. I kvartalet ble det sluppet over 30.000 nye podkaster.

Spotify ser store muligheter innen reklame i podkaster.

«Selv om det fortsatt er relativt lite fortsetter vi å vente en rask omsetningsvekst fra podkast gjennom resten av 2019 og inn i 2020», skriver Spotify i brevet til aksjonærene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.