– Vi har bestemt oss for å tenke nytt om børsnoteringsprosessen, fordi vi mener vi kan det. Hvorfor? Fordi vår merkevare er godt kjent og likt. Vi har en global skala. Vi har en lettforståelig forretningsmodell. Vi har en åpen selskapskultur. Og vi har troen på at aksjekursen tar hånd om seg selv om vi bygger et flott selskap.
Dette kom frem under en video Spotify presenterte under sin kapitalmarkedsdag i New York torsdag.
Der ble det også bekreftet at Spotify noteres 3. april på New York-børsen. Der kommer ikke gründer Daniel Ek til å være.
– For oss handler ikke børsnoteringen om pomp eller seremoni, sa Ek torsdag, ifølge CNN.
Spotify-noteringen har de siste månedene vært en snakkis, ettersom selskapet har valgt å gå på børs gjennom en såkalt direktenotering.
Det betyr at selskapet ikke drar på såkalte roadshows for å hente penger før notering. Selskapet får ikke bistand av banker eller meglerhus før notering, og ingen investorer får noen fordeler ved noteringen. Det er heller ikke en begrenset andel av selskapets aksjer som kommer på børs.
– I motsetning til tradisjonelle børsnoteringer er det samme spilleregler for alle, skriver Spotify.
Selskapet mener det selv ikke trenger å hente mer penger, da det har 1,5 milliarder euro på bok. Etter innfrielsen av konvertible lån har heller ikke Spotify noe gjeld.
Derfor legger selskapet til rette for fri handel.
– Vi mener markedskreftene bør drive prisen, som de gjør for de aller fleste offentlige aksjehandler, der tilbud og etterspørsel finner likevekt gjennom en åpen og transparent prosess, melder selskapet.
Popkornnotering
– Dette er mer spennende en noen annen notering jeg kan huske. Det er som en kul fotballmatch du har lyst til å se, sier investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet.
Han mener man både kan se positivt og negativt på måten Spotify angriper børsnoteringen på.
– Enten har de ikke klart å hente penger på prisen de synes er riktig, og gjemmer seg bak at de med en direktenotering sparer millioner av dollar. Eller så har de såpass god cashflow og nok penger på bok, samt ingen gjeld, og vil vise en ekstrem selvtillit ved å gjøre det på den måten, sier Hauglund.
Hauglund påpeker at alle aksjer i omløp vil være enten innsideaksjer eller gründernes aksjer.
– Noen må jo selge aksjene. Det er heller ingen bindingstid, så i praksis kan nesten hele selskapet være til salgs, sier Hauglund.
Han kaller noteringen for en «popkornnotering». Spotify planlegger å gi ut foreløpige prognoser for det kommende året 26. mars, noe som kan spille inn på prisen. Private aksjetransaksjoner i Spotify har dette året variert stort – fra 48,93 dollar per aksje til 132,50 dollar per aksje, ifølge Wall Street Journal.
– Det blir en av de mer spennende noteringene jeg kan huske. Det blir interessant å se hvilken pris det blir solgt til fra start av. Jeg regner med at det blir en ekstrem volatilitet den første perioden, og ville nok latt det sette seg noen dager, uker eller et kvartal før man vurderer å gå inn, sier Hauglund.
Omsetningsvekst
Spotify har en kraftig omsetningsvekst, og omsatte i 2017 for 4,1 milliarder euro, mot 2,95 milliarder euro i 2016.
Nettotapet i 2017 var på 1,24 milliarder euro, en økning fra 539 millioner euro i 2016.
Ifølge selskapet finansdirektør Barry McCarthy kommer selskapet til å satse på videre vekst fremfor lønnsomhet også i tiden fremover.
– Dere vil se at vi vil fortsette å investere i vekst på bekostning av driftsresultatet, sa han under presentasjonen, ifølge Reuters.
McCarthy satte samtidig et langtidsperspektiv på en omsetningsvekst på 25–35 prosent hvert år, med marginer på mellom 30 og 35 prosent.(Vilkår)