Stargate-duoen Tor Erik Hermansen og Mikkel S. Eriksen har solgt sine låtkskriverrettigheter til Shamrock Capital, som ifølge Hermansen er Disney-familiens private investeringsfond med spesialisering på åndsverk, film, tv og nå, musikk.

Prisen som ble oppnådd var i området 50 millioner pund, altså i overkant av en halv milliard kroner.

– Vi tror dette er en fin tid å selge på. Mange av låtene er ute av den tradisjonelle hit-syklusen, men inntektene er stabile og sangene er fortsatt mye brukt. Stargate har 20-års jubileum i år, så dette er en god markering av et vellykket samarbeid, skriver Tor Erik Hermansen i en epost onsdag.

– Vi tror det kan være sunt å få inn noen friske øyne som kan utvikle katalogen vår videre. Siden amerikansk copyright-lov fungerer slik at vi, eller våre arvinger, får tilbake sangene om 35 år, så har vi alle interesse i det. I tillegg kan vi fortsatt sette oss ned og skrive nye sanger, hvis det er det vi vil, skriver Hermansen.

Rihanna, Katy Perry og Beyoncé

Katalogen inneholder låter som Rihannas «Diamonds», «Firework» med Katy Perry og Beyoncés «Irreplaceable».

Grunnlaget for den høye prisen er at rettighetene genererer faste årlige inntekter til rettighetshaverne på mellom 3,5 og fire millioner pund.

Audun Molde, førstelektor på populærmusikkstudiet på Høyskolen Kristiania, gratulerer Stargate-duoen med salget.

– Det å bli et internasjonalt investeringsobjekt som låtskrivere er en veldig stor anerkjennelse av det de har gjort. Det er all grunn til å gratulere, mener Molde.

I 2017 kjøpte Investeringsfondet Blackstone rettighetsorganisasjonen Sesac, angivelig for rundt en milliard dollar.

Cato Strøm, administrerende direktør i den norske rettighetsorganisasjonen Tono, sier en av forklaringene på den høye verdsettelsen av låtrettigheter er å finne i Asia.

– Verdien av musikkrettigheter øker når store markeder som Kina, Indonesia, Korea og Japan nås av den digitale transformasjonen og oppdager tjenester som Spotify og Netflix og lignende lokale tjenester, sier Strøm.

Tilhører Disney

Shamrock Capital er et privat selskap, eid 100 prosent av Roy E. Disney – nevø til Walt Disney. Fondet forvalter verdier for 1,9 milliarder dollar, ifølge selskapets egne nettsider.

Ifølge Music Business Worldwide eier Shamrock Capital etter dette ti nummer 1-hits fra Billboard Hot 100, den mest prestisjetunge hitlisten i USA, samt mer enn 50 topp ti-hits fra Storbritannia.

Hermansen opplyser at det er låtskriver-rettigheter på to av Stargates kataloger som er solgt.

– Med andre ord de inntektene som kommer fra fremføring på radio og tv, film og reklamebruk, streaming osv., skriver han.

Ifølge Billboard skal låtkatalogene fortsatt forvaltes av Sony/ATV Music Publishing.

Fordeler 100 poeng per låt

Det er kompliserte rettighetsstrukturer i musikkverdenen, og Stargate har i mange sammenhenger deltatt i låtskriverteam der eierskapet til låten deles på flere.

Når inntektene skal fordeles, skjer dette ut fra hvor mange «poeng» de enkelte bidragsyterne eier i en konkret låt. Totalt er det 100 poeng til fordeling for hver låt, og når store artister som Rihanna, Beyoncé og Katy Perry er involvert, skal disse ha sin del av poengene – og inntektene.

Nøkkelen til Stargates gjennombrudd i USA var nettopp å omfavne den amerikanske samarbeidsmodellen for låtskriving.

Mens Stargate tidligere skrev sangene sine fra A til Å, har de etter hvert konsentrert seg om grunnleggende melodiske skisser og samarbeidet med såkalte toplinere – vokalister som skriver vers og refreng – samt andre musikere og produsenter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Jeg vil ikke snakke om den saken der.
Nkom-direktør vil ikke kommentere strid om radioantenne etter dab-møte.
01:46
Publisert: