Den svenske strømmekjempen Spotify sikter mot børsnotering, erfarer DN. Blant storeierne i verdens mest populære tjeneste for betalt strømmemusikk er det norske fondet Northzone.

Spotify på vei til børs dnPlus (DN+)

Spotify er i disse dager i ferd med å hente inn 3,2 milliarder kroner i frisk kapital, noe som vil prise selskapet til 66 milliarder kroner (8,4 milliarder dollar), ifølge kilder DN har snakket med.

Utfordres snart av Apple og Google

Samtidig vil Spotify snart bli utfordret av teknologigantene Apple og Google.

Apple er ventet å lansere sin nye strømmetjeneste i juni, mens Googles planer for Youtube Music Keys foreløpig er mindre håndfaste.

Med 800 millioner Itunes-kontoer i verden og muligheten for å kjøre en ny strømmetjeneste rett i operativsystemet til Iphone-, Apple- og Ipad-brukere, kan Apple bli en livsfarlig Spotify-utfordrer «over natten».

LES OGSÅ: Klare for det store strømmeslaget

– Ikke bekymret for Apple

Hvorvidt Apples inntog skaper små vibrasjoner eller et jordskjelv på strømmemarkedet, kan igjen påvirke en eventuell børsnotering av Spotify.

Tellef Thorleifsson er partner i Northzone, som eier omtrent ti prosent av Spotify, avviser at de er bekymret for Apple.

Han vil ikke kommentere om Spotify planlegger å gå på børs og svarer slik på spørsmål om Apples inntog endrer Spotifys tidsplan for en eventuell børsnotering:

– Det kan jeg ikke kommentere. Det er ikke jeg som avgjør det, men vi er uansett ikke så bekymret for Apple. Apple har mer sitt eget univers, og vi er ikke så opptatt av Apple eller bekymret for hva de gjør, sier Tellef Thorleifsson i Northzone.

LES OGSÅ: Verdens musikkindustri halvert siden årtusenskiftet

Norge i front på strømming

Ifjor økte den globale strømmeomsetningen med nesten 40 prosent, ifølge tall fra musikkbransjeorganisasjonen Ifpi.

Norge har lenge vært i front for utviklingen. 45 prosent (2,3 millioner) av den norske befolkningen bruker strømmetjenester, ifølge TNS Gallup.

Blant 15–29-åringer er tallet 80 prosent.

LES OGSÅ: Dette tallet forklarer hvorfor alle kaster seg på strømmebølgen i år

Forsinket av Universal-forhandlinger?

Samtidig som Spotify henter i friske penger, forhandler selskapet med Universal om lisenser til plateselskapets artistkataloger.

Sky News’ kilder mener forhandlingene kan forsinke emisjonen, fordi investorene vil vegre seg for å gå inn med penger før forhandlingene er sluttført.

Det kan igjen forsinke fremdriften for en eventuell børsnotering.

– Har ikke råd til å si nei til Spotify

Kjartan Slette var med fra oppstarten i Wimp, som nå er blitt til Tidal og kjøpt opp av Jay-Z. Han er nå ute av selskapet, men følger fortsatt strømmebransjen.

Han fester liten lit til påstanden om at forhandlingene med Universal vil gjøre at investorene venter med å skyte inn ny kapital.

– I prinsippet er det sånn. Men i dette tilfellet har makten flytte seg fra plateselskapene til Spotify. Inget plateselskap eller annen aktør har råd til å si nei til Spotify, sier Slette.

LES OGSÅ: For første gang er det digitale og fysiske salget av musikk like stort(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.