I en dunkelt belyst kjellerleilighet i Oslo produseres noen av de mest spilte russelåtene. Her sitter russemillionær Andreas Haukeland (25), bedre kjent under artistnavnet Tix.
I år har han utgitt ni russelåter som alle ligger ute på Spotify. Sangen «Nasjonen 2018» ligger på Norway Top 50-listen med over 1,4 millioner strømminger. De siste to årene er det blitt vanskeligere å komme på topplistene til musikkstrømmetjenesten forteller han.
– Det er mer musikk som strømmes nå. Det fører til større konkurranse. Før trengte man bare halvparten av lytterne for å være på toppen, mens nå er man nødt til å ha det dobbelte, sier Haukeland.
Han slo igjennom i 2015 med låten «Sjeiken», men startet å produsere musikk fra det året han selv var russ, i 2012. I de seks årene han har produsert musikk for russen har han sett at interessen fra plateselskapene har vokst. Men det er ikke nødvendigvis på grunn av låtene, mener han.
– Plateselskaper kan være interesserte i produsentene bak russelåtene, men ikke nødvendigvis russelåtene de lager. I samarbeid med et plateselskap er det naturlig at man slutter med russemusikk. Mange bruker derfor russemusikk bare som et springbrett for å komme seg videre i bransjen, men ikke jeg. Hvorfor skal jeg gi meg på det jeg er best til, spør Haukeland.
Skattelistene fra i fjor viser at det er gode penger å tjene på russens festmusikk; Haukeland står oppført med en inntekt på 3,4 millioner kroner.
I en tidligere versjon av denne saken skrev DN at låtene til Tix ble strømmet i gjennomsnitt 40.000 ganger daglig. Ifølge Top 200-listen på Spotifycharts.com ble russeprodusentens fem mest populære låter strømmet 78.275 ganger i Norge 6. mai.
Haukelands musikk har vært debattert flere ganger i mediene for grovt seksuelt innhold. Nå samarbeider han med plateselskapet Universal, hvor han kommer til å fortsette å produsere russemusikk, forteller han.
Hele 85 prosent av musikkinntektene i Norge kommer gjennom strømming av musikk, viser årsrapporten til foreningen for norske plateselskaper, Ifpi. Nedlasting av musikk har gått nedenom og hjem. Markedsandelen i dette segmentet er nå på bare 3,1 prosent, ifølge rapporten.
Positiv til russetrend
Daglig leder av Universal Norge, Bjørn Rogstad, er ikke i tvil om russelåtenes betydning i den norske musikkindustrien. Ifølge ham er det russemusikken som har påvirket Spotify, ikke omvendt.
– Når de såkalte russeprodusentene kom, ga de bokstavelig talt f … i radio, regler og formater. De laget musikk til unge mennesker – som likte det de hørte og fikk dermed et liv utenfor russesegmentet. Folk spilte faktisk låtene i så stor grad at de havnet på hitlistene. Motvillig fulgte mainstream radio, media og streamingtjenester etter, og vips så ble dette en viktig del av norsk populærmusikk. Russemusikken påvirket radio, ikke omvendt. Russemusikken påvirket Spotify, ikke omvendt, sier Universal Norge-sjefen.
Rogstad mener inkluderingen av russemusikk er sunt for bransjeutviklingen.
– De fleste store norske musikkeksportører har vært innom russesegmentet. For penger? Helt sikkert. Har det vært et sunt opprør mot hegemoniet til radio og mainstream media? Ett hundre prosent sikkert. Har det vært sunt for norsk musikkbransje? Ett hundre prosent sikkert, slår han fast.
«Tar over radioen»
I disse dager strømmer feststemt musikk gjennom hundrevis av høyttalere i blå og røde busser. Spotify er uten tvil verdens største musikkstrømmetjeneste, og har en markant betydning i russemusikkmarkedet. Tidligere russelåtartist Robin Sharma i «Robin og Bugge» har sett utviklingen fra russemusikken var et gutteromsprosjekt, til det markedet det er i dag.
– Spotify har tatt mer og mer over for den rollen radio hadde tidligere. Spotify er blitt redaksjonelt og lager egne spillelister og eksponerer disse godt. Man kan si at mye av makten radio tidligere hadde til å bygge en låt, har forflyttet seg til Spotify og spillelistene, forteller Sharma.
Artisten forteller at han har et ambivalent forhold til makten Spotify har fått.
– Jeg skulle på den ene siden håpet at Spotify kunne være en nøytral plattform og aktør, på den andre siden ser vi jo hvor stor effekt det har, de gangene Spotify legger inn låtene våre i listene sine. For vår del, står og faller det på at Spotify legger låten i de store listene sine. Det er påfallende at det er så små marginer som nå kan gjøre at en låt gjør det bra eller ikke. Jeg vet ikke helt om jeg syns dette er positivt eller negativt enda, sier Robin Sharma.
Strømmes utenfor Norge
For artister uten forbindelse til et plateselskap er Spotify en mulighet til å kunne legge musikken rett ut, samtidig som man tjener penger på lytterne. På spørsmål om Spotify ønsker å satse på denne gruppen artister som står utenfor den organiserte musikkindustrien, svarer deres nordiske administrerende direktør Jenny Hermanson dette:
– Spotify forbinder artister og fans med en demokratisk tilnærming. Vi ønsker at alle musikkskapere – uavhengig av bakgrunn, kjønn og hvor de er i verden, skal få muligheten til å få sin musikk hørt på sine vilkår, sier Spotify-direktøren.
Hun forteller at Spotify har sett spredningen russelåter har hatt, også utenfor Norge.
– Vi laster opp 30.000 låter om dagen, det finnes plass for all slags musikk hos oss. Den gjøres tilgjengelig for en bred målgruppe, og spres over grenser. Vi har sett hvordan visse russelåter som for eksempel «Samsara» av Tungevaag & Raaban har tatt seg helt ut av Norge og nå er spilt mer enn 117 millioner ganger, sier Hermanson.
Plateselskapene følger med
Digitaldirektør i musikkselskapet Phonofile, Sveinung Rindal, forteller at Spotify er en av deres største kunder.
– For oss som digitale distributører er streaming alfa og omega. Det er Spotify som brukes i så å si alle russebusser. De digitale tjenestene råder over ungdommen. Jeg har fortsatt til gode å se en fysisk utgivelse av russehits, sier Rindal.
Artist og repertoar direktør for Sony Music, Leif Ribe, forteller at 18–19 åringer utvilsomt er i gruppen av de største musikkonsumentene.
– For to-tre år siden så man en sterkere tendens til at plateselskaper var interesserte i å distribuere russemusikk. Jeg tror alle plateselskaper følger med på dette miljøet på lik linje som vi følger med på andre kreative musikkmiljøer som det er et organisk publikum for, sier Ribe.
Han forteller at uavhengig om det er russelåter eller annen musikk så er Spotify en sentral partner for norske plateselskaper i distribusjon og promotering av musikk.(Vilkår)