Det statlige investeringsselskapet Argentum eier 23,37 prosent av Northzone-fondet Northzone V og 12,20 prosent av Creandum-fondet Creandum II.

Disse fondene har igjen eierandeler i Spotify.

DN skrev for noen uker siden at Argentum kunne tjene mellom 500 millioner kroner og én milliard kroner på børsnoteringen.

Argentum opplyser onsdag at den urealiserte gevinsten i Spotify er på cirka en milliard kroner.

Administrerende direktør Joachim Høegh-Krohn i Argentum er svært fornøyd med investeringen.

– Spotify var jo en prügelknabe (gutt som må ta imot prylestraff, red. anm.) til å begynne med, men har blitt et eksempel på en omdefinering av en bransje. Da musikksalget på cd stupte, kom selskapet inn og organiserte musikksalget på en ny måte. Nå er strømming den viktigste inntektskilden for amerikanske artister utenom konserter, sier Høegh-Krohn.

– Kommer Argentum til å realisere milliardgevinsten?

– Det er fondene til Northzone og Creandum som styrer dette. Over tid vil noe sikkert bli realisert, men jeg tror mange aksjonærer fortsatt ser på Spotify som et vekstcase. I Japan er cd-salget fortsatt høyt og potensialet for Spotify bra. Spotify er dessuten godt posisjonert i Kina med et strategisk samarbeid med Tencent, som også er inne på eiersiden i Spotify. Dermed tror vi Spotify har store muligheter til å lykkes i det viktige kinesiske markedet, også i lys av den tiltagende handelskonflikten mellom Vesten og Kina, sier Høegh-Krohn.

Spotify åpnet ned nær syv prosent på andre børsdag onsdag. Det gir en verdi på rundt 25 milliarder dollar.

Spotify ble tirsdag notert på New York-børsen, og første handel gikk til 165,90 dollar per aksje - langt over referansekursen på 132 dollar.

Aksjen toppet seg på 169 dollar per aksje, før den etter hvert falt ned til 149,6 dollar per aksje, som gir en markedsverdi på rundt 209 milliarder kroner.

Med siden 2008

Norske Northzone var blant dem som har grunn til å følge spent med på Spotifys børsdebut.

Vekstfondet investerte i Spotify allerede i 2008, og eide på et tidspunkt rundt ti prosent av selskapet. Northzone-gründer og partner Bjørn Stray ville før børsnoteringen ikke fortelle hvor stor eierandel selskapet har. Northzone var ikke på listen over de største eierne før børsnotering.

Utenom gründerne Daniel Ek og Martin Lorentzon er kinesiske Tencent størst, med en andel på 9,1 prosent, fulgt av fondet Tiger Global med 7,2 prosent og plateselskapet Sony Music Entertainment, med 5,7 prosent.

Milliarder til plateselskap

Sony meldte i en pressemelding etter børsnoteringen at selskapet har solgt 17,2 prosent av aksjene sine i Spotify. Sony skriver i meldingen at selskapet setter en verdi på 105 milliarder yen på summen av de urealiserte aksjene i Spotify og de nå realiserte aksjene. Det tilsvarer rundt 7,76 milliarder kroner etter dagens kurs.

Sony skriver i meldingen at det vil dele overskuddet med artister og distribuerte plateselskap.(Vilkår)