Tidal har tapt over 560 millioner kroner siden rap-mogulen Jay Z kjøpte det fra det norske mediekonsernet Schibsted og en rekke småaksjonærer. DN skrev tirsdag at Tidal tapte 368 millioner kroner i 2016 og lever på store lån fra eiernes holdingselskap i skatteparadiset Caymanøyene.

Dagen før kom nyheten om at Tidal står i fare for å miste opptil 100.000 abonnenter når Telenor avslutter sin avtale om å parre kabel-tv-abonnement hos Canal Digital med Tidal-abonnement.

Tidal besvarte ikke DNs spørsmål i saken, men strømmetjenesten har nå sendt en uttalelse til flere amerikanske medier som har referert DNs artikkel.

– Vi har opplevd negative historier om oss siden vi startet og vi har ikke gjort noe annet enn å vokse år etter år, sier selskapet i uttalelsen, som er kreditert en anonym talsperson.

Tidal opplyser i årsregnskapene at selskapet forventer å gå i null og deretter oppnå lønnsomheten midtveis i 2018.

«Fremstår som lang større enn de egentlig er»

Mens konkurrentene Spotify og Apple Music har vokst til 60 og 30 millioner betalende abonnenter, har Tidal ikke kommunisert abonnementstall til offentligheten på 18 måneder. Det selskapet da hevdet var tre millioner brukere, viste seg å være 1,2 millioner i Tidals interne rapporter.

– Tidal har skapt en merkevare som får dem til å fremstå som langt større enn de egentlig er, sier analytiker Mark Mulligan.

Han driver analyseselskapet Midia Research i London og skriver en av de ledende industribloggene fra musikkbransjen.

– Tidal har klart å fremstille seg selv i mediene som en av de store spillerne innen strømming, når de egentlig bare er en mindre spiller. En stor del av det skyldes Jay Z' merkevare, sier Mulligan.

Mark Mulligan er en av de fremste analytikerne av musikkbransjen. Her ved Camden Lock i London, hvor selskapet hans, Midia Research, holder til.
Mark Mulligan er en av de fremste analytikerne av musikkbransjen. Her ved Camden Lock i London, hvor selskapet hans, Midia Research, holder til. (Foto: Jeff Gilbert)

Siden Tidal sist kommuniserte abonnementstall har også Amazons strømmetjeneste for musikk passert Tidal, Deezer og QQ Music og blitt den tredje største strømmetjenesten i verden.

– Amazon er blitt verdens tredje største strømmetjeneste med god margin, og de får knapt noen oppmerksomhet. Tidal er ikke engang på samme runde i løpet, og får masse oppmerksomhet. For å snu på saken: Tidal fortjener anerkjennelse for sin evne til å skape hype, sier Mulligan.

– Kan de nå break-even og begynne å bli lønnsomme i 2018?

– Jeg kan ikke se hvordan de skal klare det. Jeg kan bokstavelig talt ikke se en vei dit fra disse tallene. Da måtte de bli veldige kreative med å ta kostnader ut av selskapet og regnskapsføre dem andre steder.

Avskrives ikke

Sterke støttespillere med dype lommer gjør at Mulligan likevel ikke avskriver Tidal.

– Hvis det var et hvilket som helst annet selskap, ville vi stilt spørsmål om fremtiden deres. Men det er Softbank og Jay Z, sier Mulligan.

Den japanske telekomgiganten Softbank er indirekte investor i Tidal gjennom å eie det amerikanske telekomselskapet Sprint, som sikret seg 33 prosent av Tidal i januar.

Softbank ledes av Masayoshi Son, Japans rikeste, som er i ferd med å gjøre enorme teknologiinvesteringer gjennom sitt fond på 100 milliarder dollar. (Vilkår)

Julen er ikke helt som du tror: Tiggerstaden
Kjetil Wiedswangs julekalender: Stjerneguttene i Lucia-toget bærer en av Norges eldste juletradisjoner. På 1800-tallet ble de forbudt.
01:00
Publisert: